Továbbá:
a mi szállodánkban lehetett biciklit il. robogót bérelni,
az árak így néztek ki:
idő bicikli robogó
fél nap 10 35
egész nap 15 50
1 óra 3 10
túra 12 40
a túráknál időpontok, km-ek vannak megadva,
ezt nem írtam le.
a lovaglás ra 8-19 óráig lehet menni, 25 D /fő / 2,5 óra,
ezt láttam a sekély tengerben is gyalogoltak a lovakkal, ez nagyon jó annak, aki tud lovagolni,
de igény szerint mindenre találnak megoldást.
Djerbán rengetegen lovagoltak, mármint turisták, hol egész csapat, hol csak egy család, nagyon szimpi volt;
egyébként van mindenféle konflisos városnézés, kirándulás, csacsigolás, de ez már mind alku kérdése.
A nagyobb szállodák mellett Ranchok vannak, ott legelnek a lovak, csacsik, tevék, és amire igény van, megszervezik.
Itt a tebegelés átlag 25 D, de alkudni kell, pláne, ha nincs forgalom, nincs kereslet.
Állítólag megbízhatóak, a szállodák ezért is tűrik meg, ill. a felhajtókat beengedik a szállodákba, szóval nem fog sehol otthagyni, van levenni a pénzt a semmiért.
egy gyümölcskoktél a bárban 3,5 D,
ami limeból és frissen facsart narancsléből áll,
a bár melletti virágágyásból frissen levágott virág-dekorációval... komoly...
finom, de nálunk ezek a frissen facsartak azért jóval olcsóbbak, érdekes módon...
az autóbérlés:
a klíma nélküli kisautók, az ún. alapár: 75 D/24 óra;
tele tankkal adják, úgy kell visszaadni,
alapbiztosítás van az árban,
tehát defektre, üvegkarcolásra stb.
A legjobb az id.vez-vel intéztetni,
segít,
mert így gond esetén is minden rendben van...
Bár mi rendesen jöttünk-mentünk a szigeten, közel sem taxiztunk el ennyit, úgyhogy szerintem vagy fél napra érdemes, amíg bejárjátok a szigetet, vagy ha át akartok menni a szárazföldre.
Djerbán a főutak jók, nincsenek kátyúk a mellékutakon sem, a forgalom is gyér.
A taxi olcsóbb mint itthon.
mi kb. 2x15 km-ért 13 D-t fizettünk,
H.S-ba 7,44-ért mentünk,
Midounba 2,5-ért,
a zsinagógához 7-8 D-ért.
Asszem ennyi az árakról.
Persze ittunk üdítőt is :))), az is valami 2,5-ért volt.
A szállodába elméletileg semmit nem szabad behozni,
azaz illik legalább elrejteni a kint megvásárolt vizet,
bevallom, mi nem hurcoltuk kintről be,
így nem tudom, mennyivel olcsóbb a szálloda előtt megvenni.
Mi a jól behűtöttet vettük meg inkább.
De biztos, hogy lehet spórolni.
Nagyon egyszerű kis cserepeket, hamutálakat, kisebb mütyüröket már 1D-ért meg lehet venni, 3x3 cserépből álló mozaikképeket 9 D-ért, a fix áras üzletekben.
Szerintem mindenképp nézzetek szét egy ilyenben, mert a lelketeket is kiadjátok az alkudozásban, mégis egy sarokkal arrébb olcsóbban megvehetitek... szerintem.
Nekem ez a 3 póló 135 D-ért--- miközben a boltban 30 D... azért eléggé "vérlázító" volt...
Már eleve olyan árat mondanak, hogyha te a 30%-át mondod, és az a vége, akkor is jól jár.
Olyan ember nincs azért, aki a 135 D-ra azt mondja, hogy 10... merthogy akkor neki az alkudozásban 30-ig el kell jutnia;
ha eleve 30-ról indul, akkor min. 50-ig eljut, az már azért 20 D haszon az árusnak,
csak gondolj bele...
Bőrdzsekit nekünk 200 D-ért ajánlottak, tehát ebből még lehetett volna lemenni,
de nekünk ez most nem volt célunk,
95-ben nekem vettünk, ott van a szekrényben, egy év alatt kiment a divatból,
mellesleg az első húzásnál cipzárt kellett cseréltetni,
de ismerek olyat, aki hazahozta a dzsekit, és pár nap múlva szétnyílt a zsebénél...
Ezek nem lebeszélések, mindenki azt csinál, amit akar.
Csak legyetek résen.
Az arabok csak dumálnak, duruzsolnak a fületekbe, elkábítanak, de azért mindent meg kell nézni. Oké?
Szerintem itt kevésbé tolakodóak és kevésbé erőszakosak, mint Sousse-ban, ott sok magyar volt már, és mindenfélére megtanították a helyieket, lökik a szervusz, vízibusz, Puskás Öcsi meg ilyen szavakat, itt, Djerbán, még nem.
Itt még sokaknak ez semmit nem jelentett.