Micimackó Creative Commons License 1998.07.10 0 0 157
T. Asztaltársak !

A TB önkormányzatok megszüntetésének témájában szeretnék néhány megjegyzést tenni. Szerintem majdnem mindegy, hogy egy választott, vagy delegált testület irányítja eme szervezetek gazdálkodását. Az persze szükséges lenne, hogy értsenek is hozzá, és érdekeltek legyenek a vagyont gyarapító gazdálkodásban. Feltételezésem szerint egy ilyen szervezetben pénzügyi, biztosítási, befektetési szakembereknek kellene helyetkapni elsősorban. (Végül is biztosításokról van szó, még ha kötvényed nincs is róla. Például a nyugdíjjárulékom befizetésével egy un. "elérési típusú" biztosítás havi díját fizetem be.) Ha akad is ilyen közöttük, valószínüleg nem ők vannak többségben. Természetesen helyet kell kapni e szervezetekben az érdekképviseleteknek is, de inkább csak megfigyelő jellegű státuszban - ne akarjanak ők gazdálkodni.

Madár asztaltárs arra panaszkodott, hogy a TB jelenlegi vagyona nagyrészt bankok és állami cégek értékpapírjaiból áll. Ezen értékpapírok (nagy része úgy gondolom részvény) vagyoni jogot testesítenek meg, osztalékra jogosítanak (mely állandó bevételt jelent a TB-nek) mint tudjuk. Nem tudom milyen módon birtokolhatna másképp vagyont a TB ??? Talán még az ingatlan szóba jöhet, de nem tudom mennyire lenne ez jövedelmező a mi viszonyaink között. A TB vagyon egyébiránt - az én meglátásom szerint - át fog alakulni. Selmeczi orbánbiztos az elkövetkezendő négy évben szépen eladogatja, és állampapírokat fog érte venni. Így fogják fedezni a költségvetési hiány egy részét. Ez jobban fog tetszeni Madár asztaltárs?