Firedog Creative Commons License 2003.05.08 0 0 7
A dogos könyv szerint nem lehet. Ennek ellenére felmerül bennem a kérdés: a komoly tenyésztő kiszelektálja a "fehéreket", emiatt mondják inkább azt, hogy "jajj, minek gyártsunk olyat, amit úgyis meg kell ölni"... DE!!! A komoly tenyésztő kiirtja a grautigert is! Sőt a teljesen jó színű feketét is, ha nagy az alom!

Tehát elég sokan alkalmazzák a dognál, mivel ez nagyobb arányban eredményez harlekin kölyköket - és valljuk be, a feketéket nehéz eladni...
A grau-t is tenyésztik. Legfeljebb felülbélyegzett törzskönyvet kap a kölyök, mert színhibás szülőtől származik, illetve van aki "rátörzskönyvezi" egy másik kutyára. Amúgy tényleg kérdéses, miért vannak hivatalosan kizárva a tenyésztésből, mikor SOKKAL életrevalóbbak mint a többi szín! (hogy mi lehet az oka, nem tudom, de tény)

A németeknél tilos párosítás.
Amerikában, franciáknál, olaszoknál nem tilos ez a párosítás. A grautiger-ügyében is pont az olaszok indítványozták a standardba való felvételt.

Amúgy én személy szerint nem tudok egyetlen süket vagy vak fehér dogot sem, pedig rengeteget ismerek. Szerintem szelektálásra kerültek 2-3 hetes korban. A terméketlen fehérekről nem tudok mit mondani, mert aminek találékozok a kölykével, az már ugye nem terméketlen... a többit meg - gondolom - nem reklámozzák.

Előzmény: gitana19 (6)