ms bakter Creative Commons License 2003.05.08 0 0 821
Örülhetsz, hogy olyan városban laksz, ahol legalább van asztal :). Szerintem összesen nincs több 30 asztalnál az egész országban. Bár ezt csak tippelem. Bp-en kb. 20 asztal lehet.

Véleményen szerint elég reménytelen a helyzet. A legnagyobb gond, hogy széthúz az a csapat, aki jelenleg űzi/irányitja ezt a sportot. Részletekkel nem szolgálhatok, előttem sem ismertek. 5 évvel ezelőtt én mindenképpen valami ilyesmit éreztem, ezért is nem folytattam a szereplésemet a ligában. (Sokat elmond a helyzetről, hogy az akkori első, Dunai Ede, és a 3. Éles Gábor is abbahagyta a játékot időközben...)

Üzleti alapokon szerintem nem lehet felépiteni ezt a sportot, mert nincsen benne hiredetési potenciál. Ha nekem biliárd szalonom lenne, én is pool asztalokat üzemeltetnék, több fér el belőle és nagyobb irántuk a kereslet. Ha pedig valamiféle sportot támogató grémium lennék, akkor szintén nem a snookert támogatnám, hanem inkább valamiféle mozgással járó sportot. Ez valljuk be, nagyobb hasznára válhat az emberek TÖBBSÉGÉNEK, ezen keresztül pedig a támogatónak is.

Véleményem szerint az egyetlen kitörési pont egy csúcsjátékos megjelenése lenne, aki a nemzetközi porondon is ismertté válik. Ennek az esélye azonban egyenlő a 0-ával. (Elég csak arra gondolni, hogy a Britt szigeteken kivül eddig ugyebár egyetlen kivülálló világbajnok volt, vagy a legjobb 96 játékos között talán 10 lehet a nem brittek vagy irek száma.)

A sakknak (ami szerintem a snookerhez hasonlitható szellemi sport) is azért van utánpótlása Magyarországon, mert folyamatosan "benne van a hirekben", illetve adottak az itthoni személyi feltételek a fejlődéshez (elsősorban edzők, mesterek).

Szerintem nem baj, ha a snooker megmarad kevesek könnyed szórakozásának. Néhány hónap, vagy inkább úgy 1 év alatt el lehet jutni olyan szintre, ahol az ember élvezi a játékot. Én magam sem kergetek okafogyott illúziókat (pedig amikor Angliából hazajöttem, voltak még ilyenek bennem...). Hetente (vagy még ritkábban) lemegyek a kis klubomba, és ugyanazzal a néhány emberrel játszok rendszeresen. Ennyi.

Ez egyébként a XI. kerületben, a Ménesi út elején van, Rex Williams Snooker Klub néven fut. Véleményem szerint a leginkább összhangban áll a helyszin maga a snooker szellemiségével: van egy ajtóval elzárt elkülönitett terület az asztalok részére, itt nem lehet dohányozni, és állandó a viszonylagos csend (kivéve, ha mondjuk egy 4 fős társaság épp most próbálja "megkedvelni" a snookert). Egyébként 4 asztaluk van, jó minőségű posztóval, és vigyáznak is rájuk. Maguk az asztalok nem a legjobbak, a zsebek nyilásával szoktak problémák lenni (ellentétben mondjuk a Biliárd Art asztalaival), de semmi sem lehet tökéletes...

Egyébként pedig nem érzem magam a "tűzhöz közel állónak". A magam szórakozására játszom ezt a sportot, illetve követem az eseményeket a nemzetközi porondon. Ha valaki tényleg közelebb akar kerülni a "tűzhöz", kezdje a Biliard Artban. Ha valaki leckéket szeretne venni (nem tőlem, nálamnál sokkal jobb játékosoktól), talán tudok tippet adni. Az angolul tudóknak pedig azt javaslom, hogy vásároljanak némi szakirodalmat (mondjuk az interneten keresztül), én is ezekből tanultam meg a játék technikai alapjait.

Előzmény: neszt76 (820)