satine Creative Commons License 2003.05.07 0 0 41
Gyakorlati dolgokról (élményekről majd később):

A helyi pénz a tunéziai dínár - TUD.
Váltópénze a millim, 1 dínár = 1000 millim.

Az árfolyam naponta változik, de államilag elrendelt, tehát ugyanannyi az egyik bankban, mint a másikban. A nagyobb városokban vannak bankok,
de a szállodában is lehet pénzt váltani.
Mondjuk a Menzelben volt egy automata, de egész héten rossz volt, nem tudtunk ott pénzt kivenni.

Volt, akinek ez gondot okozott, mert a megérkezésünk napján a megbeszélésen be kellett fizetni a másnapi szigettúrát, és nem tudott a kártyájáról pénzt fölvenni. Az. id.vez jóvoltából megoldották,
de szerintem valami minimális pénzt vigyetek magatokkal.

Mi az 1. napon 100 USD-t váltottunk be,
az itthon 22500 FT volt, ott 129,5 TUD-t kaptunk érte,
ami visszaosztva azt jelenti, hogy
1D = 174 FT.

Egy hét múlva, amikor a szállodai fogyasztásunkat kifizettük, és megjelent a mobilomon rögtön, hogy mennyit emeltek le forintban, gyorsan visszaosztottam, és elhűltem, mert így 1D = 223 Ft-ra jött ki.

Az id.vez. tájékoztatójában, aki április elejétől van ott, ezért gondolom, hogy az ápr. eleji árakat vette figyelembe:
100 Euro = 130 TUD
100 USD = 143 TUD.

Ezek szerint a dollárt váltják jobban...

De hogy nyáron mi lesz, nem tudom, azért ledöbbentem az egy hét alatti 49 Ft-os árfolyam-változáson.
De ez ne rémisszen el senkit, lehet, hogy ti jobban jártok majd.

Én utálok alkudozni, erre majd mesélek egy példát is, de most az a lényeg, hogy egy fix áras boltban vásároltuk meg a szokásos hazahozandó szuveníreket, ahol szintén kártyával akartam fizetni, de nem működött a leolvasójuk, ezért még valami hagyományos módon, "vízszintesen" a számlatömb között húzták le a kártyámat, nem tudom jobban elmagyarázni, mint egy indigós többlapos számla, és a mobilomon mind a mai napig nem jelent meg, hogy mennyit zároltak, most egy kicsit frászban vagyok, remélem, nem várják meg, amíg az egekbe szökik az árfolyam... Nem értek ezekhez, majd holnap meg is kérdezem a számlavezető fiókot, mi van ilyenkor...

Marokkóban egyszer megjelent a mobilomon, hogy zároltak mondjuk 14 ezer Ft-ot, de 1 hét múlva emelték le a folyószámlámról, és akkor már valami 17 ezret...

Ha valaki jártas ezekben a dolgokban, örülnék, ha segíteni értelmezni ezt...

Mi 52-en utaztunk Djerbára, a Medinának 1 telepített id.v-je van, így ő csak egyedül tudta a programokat szervezni, tehát adott túrák adott időpontban indultak, nem volt magyar alternatíva.
Ami nem baj, csak szólok.
Viszont ha sok turista lesz, akkor két id.vez. lesz lent, úgyhogy nyugi! :)

1 nap: megérkezés a szállodába, 12 és 1 között.
Délután eligazító megbeszélés, nekünk 3-4-ig volt.

2. nap: 14.00-18.00-ig szigettúra:
- Guellalai fazekasműhely, múzeum-panoptikum (ide a belépő 5D)
- Ghribai zsinagóga megtekintése
(a zsidó húsvét miatt nem lehetett bemenni)
- Houmt Souk - városnézés
-Midoun piactér

Ez 20D. A gyerekeknek 12 éves korig minden 50%-kal kevesebb.

3.-4. nap 2 napos Szahara-túra (mi itt nem voltunk most, egy részét még 95-ben láttuk)

átkelés a régi római úton a szárazföldre, Medenine ghorfák; Matmata - föld alatti barlanglakások, berberek; Szahara, itt tevegelés plusz pénzért, fakultatív, min. 13D, de alku kérdése; másnap: Nagy sóstó, Tozeurban múzeum, lovaskocsikázás fakultatív, min. 7D egy datolyapálma-oázisba; vagy dzsippel az Atlasz-hegységben min. 30D/fő, fakultatív, ez kb. 3 órás;
Gabésból komppal át Djerbára.

Ez kb. 450 km-es út oda-vissza, 115 D fejenként, szállás egy 3*-os hotelben, vacsora.
A fakultatív programok külön fizetendők.

Ez nem túl olcsó, de 2 nap, magyar idegenvezetéssel, és itt van látnivaló, néhány fontosabb nevezetességgel.
Sajnos nem találkoztam olyannal, aki volt, direkt meg nem szeretek faggatózni, bocsi, nem tudom, hogy sikerült.

Az én véleményem az, hogy hülyén jön ki, hogy amíg a fél busz elmegy dzsippel 3 órára, én ott üljek valahol, gondolom a többiek sétáltak, mászkáltak, nekem ez holt időnek tűnik, de nem biztos, hogy az, nem tudom.
De szerintem az az igazi, ha mindenre be tudsz fizetni, mellesleg érdekel is, az az igazi időkihasználás.

5. nap: Tataouine-Chenini egész napos túra,
- Medenine Ghorfák
- séta Tataouine-ben
- Chenini - berber falu

Ez 38D.

6. nap: Egész napos hajókirándulás:
Houmt Soukból kalózhajón átkelés a Rózsaszín Flamingó-félszigetre, halászbemutató, piknik a strandon.

Ez 35D

7. nap szabad idő,
este folklórest szervezetten, vacsora, korlátlan helyi borfogyasztás, folklórműsor, ez 35D.

(halkan jegyzem meg, hogy a 4* szálloda éttermében egy üveg bor, 7,5 dl az 11D volt... és a vacsorádat amúgy is kifizetted már egyszer, ha félpanziós vagy, és minden este van valamiféle ingyenes műsor a szállodában, mindennap más..., de ezzel nem lebeszélni akarok senkit, akik voltak, jól érezték magukat, volt valami fakír is a fellépők között)

8. nap reggel indulás haza.

Szerintem le a kalappal az előtt, aki ezt végigcsinálta, nem tudom, volt-e ilyen, akkor a 2. nap délelőttje és a 7. napja maradt napozásra, van, akinek ez elég.

Hát, így tessenek átgondolni.

Egyébként a Medina (bocsánat, de a Kartágót nem néztem...) honlapján vagy a prosijában még más programlehetőségek is szerepelnek, de itt most egy id.vez. vitte az egészet.

A következőkben még az árakról.