Sziasztok!
Nem, nem akartam olyasmit írni, hogy nem tetszett Djerba!
Valaki ma is azt kérdezte tőlem, hogy tényleg olyan gyönyörű-e, mint amilyennek mondják.
Mire gyorsan visszakérdeztem, hogy milyennek képzeli: az illető azt mondta, hogy kis mini paradicsomnak, oázisnak, gyönyörű növényzettel, sziklás és homokos tengerpartokkal, kis medinákkal a városokban.
Nos, ha valaki ilyennek képzeli, akkor részben meglepődik, mint egy picit én is.
A sziget nem gyönyörű összességében és általánosságban.
A városok inkább kis falvak, a sziget fővárosa, Houmt Szuk - vagy Humt Szúk - (az írásmódról majd külön) - pl. olyan 25 ezer lakosú. De Midunban is olyan 5-6 ezren laknak.
Például amikor el-Kantarába mentünk, hogy onnan az ún. Római úton, ami 7 km, átmenjünk a szárazföldre, akkor sok km-en át amolyan holdbéli tájon mentünk, néhol kopár, kietlen volt, csak fák, néha kecskék. Nos ez látványnak azért nem szép, de emiatt nem mondanám, hogy a sziget csúnya.
Nagyon nehéz ezekkel a jelzőkkel általánosítani.
Szóval eszméletlen szárazság van, volt. Úgy gondoltam, hogy az esős évszak után, tavasszal minden csupa virág lesz, hát nem, csak ott, ahol van mód az öntözésre. Többször kiszáradt pálmafákat láttunk, a legszívesebben rohantam volna az ásványvizes üvegemmel ... locsolni.
A módosabbak, akik meg tudják fizetni a vizet, locsoltak, rendben volt a kis kertjük, a házuk is szépen bevakolva, az a bizonyos nagyon fehér ház, kék ajtókkal és ablakokkal, csodaszépek, nekem legalább is nagyon tetszenek. De itt is vannak szegények, csórók, mint mindenütt, hát azok a "házak" látványnak nem szépek...
A szállodák, az ún. "turistaövezet" viszont kifejezetten gyönyörű, nagyon ki van találva, az mind megannyi kis oázis, külön kis látványosság.
A medencék különböző alakzatúak, jópofa kis bárokkal, napernyőkkkel, elég csak egy prosit átlapozni.
Összességében nekem tetszett a sziget, vannak nagyon szép tájak, homokos és köves partszakaszok, jó kis éttermek, és minden az égvilágon, ami a turistának kell, a golfpályától a futballpályán át minden.
Lehet, hogy nem jó a hasonlat, de úgy kell elképzelni a szigetet, mint egy várost, ahol van "gazdag negyed", van szegényebb rész, vannak ápolt részek, vannak kevésbé ápoltak.
De ez természetes is.
Én a magam részéről rengeteget fotóztam, persze sok értelme nincs, mert nem vagyok profi fotós, csak akkor és ott azt szépnek láttam.
Mi jól elvoltunk, és ha "csak" pihenni szeretnénk menni valamikor, szívesen visszamegyünk majd; mint ahogyan teszik ezt a franciák, olaszok, németek, sokan ki sem dugták az orrukat a szállodából, elvoltak a medencéknél és a vízparton, láttuk, amikor mentünk reggelizni, vagy amikor mi is a parton voltunk. Ez egyfajta életvitel. Beszéltem egy német párossal keveset, ők "látni" elutaznak ide-oda, "nyaralni" viszont ide járnak vissza évről évre...
Hát, szeretném ezt követni.
Djerbán is mindennap lehet programot csinálni, D-ról lehet kirándulni a szárazföldre, bár annak úgy van értelme, ha egy- vagy kétnapos, szóval hajnaltól estig, vagy máshol alvással; ugyanakkor a sziget látványosságát egy fél nap alatt meg lehet nézni, úgymond "le lehet tudni".
Mi a köztes megoldást választottuk, pihentünk és programot szerveztünk.
Megígértem a páromnak, hogy (aki olvasta a marrakeshi élményeket, talán megérti...) itt most pihenni is fogunk, én előtte 24 órából 22-t dolgoztam, de ez csak egy közbevetés, szóval megígértem, hogy nem vonszolom magammal ide-oda.
A következőkben írok a programokról.