A Szuletesnaptol nagyon sokat vartam. Mar hetekkel korabban kineztem magamnak. Es ilyenkor az ember altalabon ugyanekkorat csalodik. Most is csalodtam, de nagyon kellemesen: egyszeruen katartikus volt. Nagyon sokat lehetett gondolkodni a jeleneteken, es a karakterek eletszerusegere pedig Bergmann is irigy lehetne. Bergmannon kivul meg Ferreri es Bunuel jutott az eszembe. Eddig ez ok harman voltak a kedvenc rendezoim, de ugy latom ez a Dan pofa tanult mindegyikuktol. Ami meg csodalatos volt, az a jelenet amikor a foszereplonek megjelenik a huga a mobiltelefoncsorges kisereteben. Zsenialis!!! Vagy amikor a vegefele a srac a noverevel es neger baratjaval mulatott. Nem akarom leloni a poenokat. De vegig azert aggodtam, hogy mar nem johet fokozas, de ez alaptalan volt. Meg annyit hadd emlitsek meg, hogy a kedvenc jelenetem a befejezo reggeli volt. Szerintem ez filmtorteneti unikum, hogy ennyire jol abrazoljanak egy hangulatot.
Mar gyakran tapasztaltam, hogy a gyomrom kisse jobb az atlagosnal, igy semmi problemam nem volt ebbol a szempotbol a filmmel. Gusztustalannak egy csoppet sem volt modhato, tragikusnak talan annal inkabb. De szerencsere itt minden kategoria csodot mond, ahogyan Bergmannal is. Szerintem nem igazan jo felkeszules a Salora, mert ennek es utan a film utan nagyon jo kedvem volt, mig a Salo utan csak depressziom. Nem csak a film temaja miatt, hanem a megvalositas gusztustalansaga miatt. En nem emlegetnem ezt a nagyon jo filmet masfelora szarevessel es szadizmusssal egy lapon. Nem allitom, hogy megbantam, hogy a Salot megneztem, talan egyszer egy olyet is kell latni. Ezen sokat gondolkodtam, mert tenyleg nagyon brutalisan hatott a lelkivilagomra, es ez visszacsinalhatatlan. Talan a leginkabb avval hasonlithanam ossze, mint egyszer, amikor alaklmam adodott, elmentem egy boncolasra. Rengeteg gondolata tamad ezek utan az emberenek napokig. Bar ezek a gondolatok erdekesebbnek tuntek, mint a Salo utan, de ez lehet az en hibam is.
Csak annyit mondhatok, ha a szuletesnap, ez az alapvetoen nagyon jol sikerult, es kepileg es dramaturgiaialag nagyon jol sikerult kifejezetten esztetikus film ennyire megviselt, akkor lehet, hogy jobban teszed magad, ha megkimeled magad a Salotol. Korantsem volt annyira gondolatebreszto, mint amennyire gusztustalan.