ned kelly Creative Commons License 2003.05.07 0 0 381
Egyaltalan nem hulye erveles. Ugyanis, ha te egy megbizast kapsz, akkor az adott orszag, ahova a megbizasod szol, szerzodest kot veled. De itt hol van az Irakiak reszerol a megbizas s az ezzel jaro szerzodes? Egyertelmu, hogy az irakiaknak nincs szavuk es szabad akaratuk a sajat hazajukban. A masik, en nem irtam azt, hogy a demokracia rossz. A rosszak kozul meg ez a jobb. Es azt sem ertem, miert baltaztal le, hogy en nem allitom szemben a szisztemat mas rendszertipusokkal. Minek tettem volna, hiszen ha elolvasod ujra, amit irtam, magad is latod, hogy egyedul a kultura es az erkolcs dolgaban talaltam hibakat, azt viszont sokat. Az utobbbi 10 evben nem keszitettek egy normais filmet Hollywood-ban. A televiziozas szintje lesullyedt az idetlen talk-show-ig. Az amerikai atlagpolgar, elismerem, rengeteget dolgozik, s jol is el, de szakbarbar. A vilag dolgaira csak a median keresztul figyel, mert olvasni sincs szinte ideje. Fogyasztoi tarsadalom, s ehhez igazodik minden merce.
Volt itt egy kislany kb egy eve. Egy texasi kutatointezetben dolgozott, ornitologus a foglalkozasa. Ez az intezmeny kikuldte ide, hogy az outback-ben vizsgalja meg a saskajaras ellen hasznalt mergezoanyagok hatasat a madarakra. Sokalt meselt az USA-rol, az emberekrol, a munkajarol, a tajakrol, es szereti az orszagot. De, s ez nagyon szimpatikus volt, nem elfogult. Fel evig volt itt Ausztraliaban. A volt nejem levelezik a Judith-al, aki, miota elment innen, depresszios lett. Hianyzik neki ez az orszag. Itt is demokracia van, megis mas, mint US. Egy erdekes peldat mondott: a kollegai a kutatointezetben, ha valami kiserletet vegeztek, grammra pontosan kiszamitottak mindent. Itt meglepodott., amikor az itteni kollegai a hasonlo kiserletet sokkal nagyvonalubban vegeztek, fittyet hanyva a grammozasnak. Vagyis ezzel arra akart celozni, hogy az ausztral embertipus mas, mint az amerikai, lazabbak, lezserebbek, s megis eredmenyesek ok is. Lehet, hogy nem jol fejeztem ki magam, csak arra akarok vegulis kilyukadni, hogy milyenne lesz egy demokracia, az nagyon sokban fugg az emberektol is. Az, hogy mennyire lesz emberkozpontu es humanus, vagy mennyire technokrata, materialis.
Előzmény: math (364)