Nézzük csak meg, hány helyen is sikerült az amcsiknak hasonló akció? A közel kelet puskaporos hordó, és az is marad. Van aki azt mondja amig Izrael és az olaj létezik. Én nem tudom ehhe nem értek, de Irakban (vagy akár melyik arab/közel-keleti/közép-keleti országban) csak tartós jelenléttel, nyomást gyakorolva lehet fenntartani egy "demokratikus" rendszert.
Az egyik ok talán épp az, hogy az USA és a demokrácia számukra összeforrt, és ezek az országok az USAt (vagy még pár nyugati országot) magatartása miatt már régen megutálták, elkönyvelve, hogy zsidóbarát, iszlámellenes agresszív állam. Másrészt, valóban egy társadalomnak és kultúrának alkalmasnak kell lennie arra hogy életképes "demokrácia" alakuljon ki. Ez volt nálunk is, nem ment egy csapásra, söt még most se igazán megy, de ez más topic. Egy nagyon vallásos, relatíve alacsony oktatási színvonalon álló egyszerü nemzet nem fog hirtelen vérbeli politizáló, jogállami, müvelt világi társadalom lenni. Pláne, mert az olaj ellenére szegénység uralkodik, és sokkal jobb nem lesz.
Egy társadalom nem fog hirtelen átalakulni, külsö nyomásra meg pláne nem, söt, ellenkezöleg.
Sajnos szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, de egyértelmü hogy azt szeretném, ha rend lenne Irakban, és normális élhetö államforma, DE NEM a kizsákmányoló amcsikat tápoló korrupt bábkormány, aminek érdeke hogy a kisember minél kevesebbet tudjon és merjen.