1. érdekes, hogy csak az emeled ki, fosztogatás. Jó nem fosztogattak. Szó szerint valóban nem. Az egészben engem az zavar, hogy ott maradnak. És nem az hogy csupán ott maradnak rendet fenntartani, meg a demokráciát örízni. Ennek épp úgy örülnék mint Te. Hanem mert rátelepszenek a gazdaságra. Vagyis az olajra.
És közben nyomják a propagandát, hogy "megtérítsék a hitetleneket". Van joga egy országnak, kultúrának rákényszeríteni magát egy másikra? Milyen alapon? Mert valaki SZUBJEKTÍV szemmel eldönti, ítélkezik élök és holtak felett, rámutat hogy ez primitív, barbár, nem civilizált, rossz, kiirtandó. Én vagyok az egyedüli isten, csak én vagyok jó, mindenki más eretnek, barbár, máglyára. Az amcsik ebben már amúgy is gyakorlatot szereztek amikor az ún. földjüket az öslakók kiirtásával megszerezték, a maradékot meg "állatkertbe zárták". Nem hallanám, hogy zengene a világ indián-holocaust-ról. Való igaz, hogy az arab kultúra tartalmaz olyan elemeket ami felett én sem tudok szemet hunyni. Pl a nökkel való bánás. De itt elvekröl van szó, mert amit az arabokkal megtehetnek, azt máshol, más indokkal ugyanúgy meg lehet tenni. És én az angol-amerikai kultúrát nem tartom felsöbbrendünek. Még a nácizmust is megtürik. Már ne is haragudjon a világ, horogkeresztes felvonulás legálisan... De bezzeg ha vörös zászlóval meg Leninnel vonulnának, mindenkit bezárnának.
Az hogy egy államhatalom nem tudja gondjait megoldani, és bünbakot képez egy másik embercsoportból (pláne ha könnyü, mert az nagyon más) a saját lakossága feszültségét, gazdasága problémáit levezetendö, már túlságosan is ismerös és lejárt lemez. A jó indián a halott indián. A jó arab a halott arab. A jó zsidó a halott zsidó...
2. A demokrácia éppen olyan utópia, mint a kommunizmus. Sosem valósítható meg, mert sosem lesz az embereknek egyenlö szava, egyenlö befolyása, és épp úgy egyenlö vagyona sem. Amióta magántulajdon létezik, vagyis az emberrel egyidös.
A görögök is szerették volna, ha müködik, de mégsem. (Madách: Ember Tragédiája) Ennek ellenére nem mondom hogy nem jó törekedni felé, nehogy kiforgassa valaki a szavam.
Az hogy választások vannak, az jó. Az demokrácia szerü. A jelenlegi "demokrácia" arról szól, hogy akinek befolyása/hatalma (pénze) van annak van szava. A többiek a megélhetésüknél, családjuknál fogva ki vannak szolgáltatva és ígyis úgyis a fejük felett döntenek.
Igen, meg lehet segíteni egy országot, ha elnyomó, véres kezü diktatúra alól akar felszabadulni. De a gyógyítás nem az USA feladata, sem más nagyhatalomé. És pláne nem kézrátétellel!!
Kellene egy pártatlan "világrendörség" vagy valami hasonló, de ez szintén utópia, úgyis csak az ENSZ sorsára jutna. (És mint tudjuk a rendörség is kenhetö, még az USA-ban is)
Jó, abban meggyöztél, hogy a Saddam vezette Irak veszélyes volt. Bár korántsem annyira mint ahogy azt felfújják, de valószínüleg úgysem nyugodott volna.
3. Amint már említettem, az USA nem szélsöjobb, legfeljebb (szerintem) affelé halad. Az hogy két párt van, semmit sem jelent, mert mindkettö ugyanazt képviseli, vagyi választhatok erösebb kéket, meg gyengébb kéket. Zöldet, vagy pirosat nem :)
4. Gyülölet... Azért utálom az USA-t, mert az képviseli azt amit utálok. Ha az oroszok lennének hasonló helyzetben öket utálnám, nem a csillagos sávos lobogót. Ennyi. És elismétlem, nem az embereket utálom, hanem az ország politikáját. Azt meg nem a kisember irányítja, hanem a multik meg a különféle lobby-k az általuk pénzelt politikus arcokon keresztül.
Az hogy nem tájékozódnak, vagy nem látnak tisztán, esetleg túl sok ideológiai maszlagot tömnek beléjük, vagy csak szimplán teli gyomorral nincs kedvük ugrálni... igen az részben az ö hibájuk ha hagyják magukat.
5. Jobb mint a világátlag. Hehe. OK. Hát igen erre valóban jó a "demokrácia" mint erkölcsi megkötés. Reméljük nem fogják csorbítani, de erre úgy is kényes az USA polgár.
6. Jó, azt a doc-ot és a pps-t én is kétkedéssel olvastam, de ahogy mondani szokták nem zörög a haraszt... És kétélü is, mert tovább ragozható, hogy akkor az arabok direkt úgy csinálták mintha az amcsik csinálták volna úgy mitha az arabok stb stb.