Mire való a tudomány?
A nagyközönség nem megérteni akar. A publikum azt akarja, hogy gyógyítsuk meg a rákot, nézhessen tv-t, legyen áram, furikázhasson az autóján, ha elfogy az olaj, oldjuk meg. Telefonálhasson, legyen tömegközlekedés, ne kelljen szennyezett levegöt beszívnia. Legyen tiszta ivóvíz, legyen kaja. Oldjuk meg a túlnépesedés okozta problémákat, hosszabbítsuk meg a várható élettartamát. A nagyközönség általában nem fogja fel pl. hogy ehhez kell alapkutatás, ahol ezeket a célokat nem tüzzük ki közvetlenül, hanem csak a megismerés vágya hajt elöre. Mert ez is kell ahhoz, hogy aztán meglepetésszerüen feltáruljanak a dolgok, és legyen atomerömü, számítógép. Igen, és atombomba is, ami nélkül a 3. világháború már régen lement volna százmilliós nagyságrendü halottal, és ami egyszer talán majd megóv minket egy nagyobb aszteroidától, mint azt az olcsó amerikai filmek tucatjai mutatják (a magyar tv-ben is, éppen mostanában).
Aztán van egy kisebb szelet, amelyik megérteni akar. Ennek egy igen kis szelete az, amelyik fel is van valamennyire készülve, és ennek egy igen kis része foglalkozik aktív kutatással.
Ennek ellenére: valóban felelösek vagyunk a publikum korrekt tájékoztatásáért. Többek között azért is írok ide, mert átérzem ezt, és teszem, amit tennem kell, és amit tenni tudok. (Másrészt azért írok ide, mert közben sokat tanulok, egyrészt megismerem mások gondolatait, más tudományterületekröl jövö ideákat, és sokszor utána kell néznem ennek-annak, ami ugyancsak hasznos).
Én pontosabban fogalmaztam volna, mint Heeter. De ha most komolyan beszélni akarunk fizikáról, akkor ne azon lovagoljunk, hogy valaki elszúrt egy mondatot egy szövegben, ami nem pontosan azt jelenti, amit kellene. Írj neki, és valószínüleg ki fogja javítani. Ha jó fej, még meg is köszöni neked. Én így tennék.