math:
Elöször is, én szubjektív vagyok, bár sok tekintetben próbalok a túllépni magamon és objektíven tekinteni a dolgokat. Sajnos ha nagyon felb**** magamat valamin akkor ez nagyon nehéz :(
Másrészt, itt semmit sem tudok és szerintem senki más sem alátámasztani, megalapozni. Ez egy fórum, mindenki a saját véleményét mondja, és nem bíróság ahol bizonyítani is kell.
1. Irak valóban nem tudta magát felszabadítani, az igaz. Az hogy jól jártak hogy a szemétláda Szaddam-ot elzavarták, addig OK. Idáig jogos. Egyetértek. De az hogy ott maradnak, mindenre rateszik a kezüket, fosztogatnak, rátelepszenek a gazdaságra, meg verik a mellüket hogy ök az istenek... ez hányinger. Na ezt gyülölöm az amcsikban.
2. "mikor tamadott meg utoljara az USA egy demokratikus orszagot a nyersanyagaert?"
Ez hogy demokratikus, ez teljességel szubjektív. Hogy egy országban milyen a rendszer, az belügy. Amíg nem fenyeget másokat. Irak speciel semmivel se volt veszélyesebb, mint akár melyik másik ország, pláne, mert már ledarálták egyszer. Tömegpusztító fegyverrel ellátott USA ellenes ország pedig böven van. Csak azok ellen egyelöre nincs ürügy, vagy túl erösek, vagy értéktelenek.
3. USA = fasizmus... Sokan keverik a nácizmussal. A 3.ik birodalom, a németek nácik voltak, az olaszok Mussolini vezetésével fasiszták. Sajnos nem tudom definiálni a fasizmust, az én értelmezö szótáram még komcsi idökböl van. Valami olyasmi, hogy erös nacionalizmussal átitatott, diktatorikus szélsöjobb rendszer, mely katonai erövel ill. azzal való elrettentéssel szerez ervényt saját gazdasági, politikai és katonai céljainak. A nácizmus is hasonló csak ott faji dolgok is belekeverednek. Az igaz, hogy erös volt amit írtam, ha nem is fasiszta az USA, de igen erösen sodródik affelé ez nem kétséges.
4. "Áldozatok, igen. Valószínüleg lehetett volna több is ha nem tojnának a sajtótól."
"ugy tunik, hogy te egy pozitiv dolgot is negativumkent tudsz nezni, mert egyszeruen zsigerbol gyulolod az USAt."
Igaz, gyülölöm az USAt, mint országot és mint rendszert. Nem egyesével a lakosait. (Franciaországot is utálom, trianon miatt) Nem jelenti azt hogy az átlag kisembert is utálom. Kivéve persze, ha harsányan hangoztatja azokat a dolgokat ami miatt az országot utálom :) A kisemberek a legtöbb helyen tehetlenek vagy közömbösek a nagy politikában. Nincs igazán beleszólásunk, és ezért belefásulunk. Az USA ban az átlag részvétel egy szavazáson 25-35%...
5. "a lenyeg, hogy elismered, hogy az USA nem haboruzik kizarolag gazdasagi okokbol, hanem igenis erdekli az erkolcsi oldal is. a tobbi a te USAgyulolo kis interpretaciod."
Az USAt érdekli az erkölcsi oldal, persze, hát mert muszály! Hiszen olyan "demokrácia" van náluk hogy hajjaj. A közvéleménnyel, a kisemberrel, választópolgárral meg a világ másik felével valahogy mégis meg kell etetni a dolgot... Az csak nem mondhatják, hogy "emberek, a ti jólétetek és a haza érdeke most azt kivánja, hogy háborúzzunk" Így is túl sok nemkívánatos pacifista felforgató elem tiltakozott...
6. Szeptember 11, "Bár ez is elég casus belli szagú, mint Ferenc Ferdinánd Sarajevoban. Esetleg a Reichstag égése. "
"osszeeskuveselmelet igazolas nelkul."
Igazolás... nem vagyunk a bíróságon. Egyébként is ez az én véleményem, meg egy rakás másik emberé is. Ezt már nem tudom honnan kaptam, de mindenesetre érdekes. Természetesen ez sem igazolható, de mindenesetre ahhoz elég hogy elbizonytalanodjunk.
http://dragunov.freeweb.hu/WAR.ZIP
Aztán ezek után ledemagógozhattok, meg leszubjektívezhettek... Azt semmiképpen nem lehet megkérdöjelezni, hogy az USA az akinek a lehetö legjobbkor jött az egész és a legtöbb erkölcsi és anyagi hasznot húzta az egészböl.
7. "Ráadás: demokrácia NINCS. Ez tessék végre tudomásul venni. Ezt egy amerikai mondta.
Az USA-ban meg végképp nem.
Majd ha lesz amcsi baloldal, meg az USA elnöke fekete lesz, akkor talán megfontolom, hogy elhiggyem-e :D"
"tehat az USAban van demokracia, legfeljebb neked nem tetszik az eredmenye, amit ott produkal.
es ki mondta, hogy valahol csak akkor van demokracia, amig nem a te altalad kivant borszinu elnok van?"
Bocsi, hogy sokat idéztem, de itt muszály volt... Elöször is mi a demokrácia?? Számomra kb az, ha a sok ember akarata érvényesül. Sem itt, sem az USA-ban, sem sehol nem érvényesül és nem is fog a sok ember akarata. Igen, elmennek szavazni? Jobb esetben elmennek. Tudják mire szavaznak? Nem. Na jó legtöbbször nem. Azt hiszik arra aki a plakáton van. Azt, hogy az valójában kit és mit képvisel, ki áll mögötte, kinek fog "dolgozni", késöbb mit tesz, nem tudják. Megszavazzák. Ha ez megtörtént, már mindegy. A politikusok mindenütt egyformák. Nagyon kevés van aki a kisembert nézi. Ha véletlenül igen akkor is csak azért mert az a hatalmon maradás sok eszköze közül egy.
Másodszor, a fekete elnök után :D smiley állt, vagyis poénnak szántam, bár történetesen igaz. Egy fekete sosem lenne elnök.
Ennyi. Köszönöm a "vitát". Remélem nem voltam túl "szubjektív" :) Ha csak lehetséges értelmes normális módon próbálok vitázni.