Kopasz
1999.04.20
|
|
0 0
632
|
Kedves RobotKarcsi!
Már 15-én írtam erről, most még egyszer bemásolom (remélem senki nem haragszik meg érte):
Csak néhány háttérinformációt írnék le, hogy kicsit jobban latsszon a dolgok múltja. Korábbi munkahelyemen az egyik
kollégám anno Zágrábban járt egyetemre. Jugoszlávia szétesésének okairól kb. ezt mondta el: Tito Jugoszláviájában a
hegemónia a szerbek ekzében volt. Ezen azt kell érteni, hogy a különböző hivatalokban, az igazán fontos posztok
többségében szerbek ültek, vagy olyan egyéb nemzetiségűek, akik kiszolgálták őket. Ugyanez volt a helyzet a
rendőrségnél és a hadseregben is. Ezzel szemben az ország (az akkori YU) jövedelmének nagyobb részét a fejlettebb
és jobb adottságú Horvátország és Szlovénia adta. A jövedelem (pl. adók formájában) Belgrádba került
(központosítás), majd a jöv. felosztása során a pénz zöme Szerbiában és a többi kevésbé fejlett régióba került. Tito,
aki ugyan hovát volt, kiszolgálta ezt a szerb "uralmat", útálták/útálják is a horvátok. A horvátok és a szlovénok úgy
érezték, hogy ők melóznak, a többiek meg élvezik a munka gyümölcsét. Erre rájátszott még a hagyományos etnikai
ellenségeskedés (pl. a II.vh alatt a szerb csetnik-horvát usztasa ellentét). Ezért volt YU szétesésének első felvonása
az, hogy a horvátok és a szlovének az első adódó alkalommal kitolták a szekerüket a szerb fennhatóság alól. A
szerbek ezt is megpróbálták fegyveresen megakadályozni, de nem sikerült, mert a lakosság is fegyvert fogott ellenük.
Ezután folytatódott a folyamat, levált Macedónia (ők még viszonylag könnyen megúszták, nem tudom miért) és jött a
rémálom Boszniában. Most pedig itt van Koszovó, de talán Montenegro sem rajong a jelenlegi helyzetért. Valahol már
írtam, hogy lassan körvonalazódik az, hogy mekkora is valójában a szerbek Nagy-Szerbiája. A kollégám azt is
mondta, hogy a mentalitás arrafelé olyan, hogy addig ütik egymást, amíg csak lehet. Ha csak késük marad, akkor
azzal nyiszálják egymás torkát. Ez az albánok esetében talán még fokozottabban igaz. Lehet ezeken a dolgokon
gondolkodni.
Üdv: Kopasz |
Előzmény: RobotKarcsi (628)
|
|