Zolcsi Baba Creative Commons License 2003.04.29 0 0 7274
Nekem nem... A méret nem érdekel, a minőség annál inkább...
Ha mp3-at készítek (nagyon ritkán teszek ilyesmit, akkor sem archiválásra, hanem napközbeni zenehallgatásra, mert audio-cd-hívő vagyok), akkor 256 CBR-t quality 2-t használok. Ez már majdnem cd-quality-ben visszaírható az eredeti gepek nélkül (ezért nem vagyok oda az mp3-ért!!!), ha valamelyik hálózati júzernek az az elvetélt ötlete támad, hogy olyat ír vissza mp3-ból audio-ba, ami audio-ban is megvan... ;o) Az igazi a 320kB/s CBR Q1 lenne (ettől jobbat nem tud maga az mp3)...
Ha meg 320-on nyomod egyben az egész cödöt (hogy stimmeljenek a gepek), akkor meg visszaíráskor nem tudod, hogy hány számod volt, hol kezdődött, stb. Ezért tartom az mp3-at a minőségi zene szempontjából zsákutcának, mert vagy 'visszakapod az eredetit' trekkek nélkül, vagy megvannak a trekkjeid gepek nélkül. És innentől a kelgyó jóllakik a saját farkincájával... :o)

A CBR nem foglalkozik a zene karakterisztikájával, 'csak' tójja. A VBR (és ebből következően az ABR) pedig figyeli a frekieloszlást (is) (és óhatatlanul módosítja a forrásanyagot!!!) a nagyobb tömöríthetőség kedvéért (is). Innentől kezdve még kevésbé kapod vissza az eredeti mjúzikot.

Hát ennyi.

Előzmény: shop (7272)