Végre egy lelkesen válaszolgató fórumtárs! :-DDD
Szia!
Mint mondottam a joghoz hülye vagyok, ezért nem vitázni akarok de...
Csak józan paraszti ésszel felvetődött bennem egy kérdés!
Mi a jó fenének van kiemelve 2 család 2 nemzetsége a pókszabásúak közül, ha mindegyik taxonra vonatkozik (beleértve az utólsó házi zugpókot itten a sarokba) a méreggel ölő, tehát "veszélyes állat" kategória? Tényleg nem akarok a kákán csomót keresni, de ez így elég logikátlan! Szal, én kicsit másképp tudom...
Történetesen:
Csak a veszélyes állat kategóriába felsoroltak között található méreggel ölő taxonokra terjed ki a törvény szigora! Ellenkező esetben bármelyik szentimentális házinéni (aki nem bántja lakásában megtelepedett pókokat) szabálysértést követne el!
Persze lehet ezt a rendeletet kitekeredve is nézni, de akkor az egész kiadott fajlista értelmetlen!
Vajh, miért van kiemelve néhány hátsóméregfogas sikló, a rengeteg (emberre relatív ártalmatlan, azaz nem életveszélyes) közül?
Vagy egy másik perspektíva:
Ha én egy natúr keresztespókot (mondjuk egy védelmet nem élvező koronást) akarok tartani, le kell mondjak róla, mert NEM KÉSZÜL marása ellen szérum? Mert a "méreggel ölő" kategóriába sorolt állatok tartásának alapfeltételei között az antivenin megléte is megtalálható!
Ne légy ilyen borulátó, nem olyan szigorú az a rendelet!:-)
A helyi jegyző meg elmehet a sóhivatalba!
Amennyiben nincs konkrét indoka az adott példány veszélyessé nyilvánításához, tehet egy szivességet! Ilyet meg nehéz lenne kitalálni!
Mert a "madárpókot" ő sem nyilvánithatja veszélyesnek, max. EGY BIZONYOS példányt, ha annak viselkedése azt indokoltá teszi! Hmmm! Mondjuk különösen agresszíven vicsorgó albopilosum, esetleg a postást többször megkergető emilia... :-DDD
Igazából nem is vehet le, mert NEM kell tőle engedélyt kérnem! :-)))
Ezt megint a szakhatóság (azaz a rendelet megteremtője) nyilatkozta! :-)
És egy kis taxonómia:
Az spp. jelentése "fajok", mely nem keverendő a ssp.-vel (subspecies), mely alfajokat jelent!:-)
Tehát az általad vázolt "Latrodestus nem összes faja és spp.-je" igazából paradoxon. :-)
A Ctenidae családból pedig csak a Phoneutria genus képviselői vannak a rendeletbe foglalva! :-)
Nekem is megvan az a Magyar közlöny...
Még akkor megvettem! :-)
Páka!
Puding
Ui.: Azért jól feldobtuk ezt a fórumot is! :-)