division by zero Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1122
Tisztelt videószakértő topictársak!

Van nekem egy kb 7 éves Panasonic NV-SD400 videóm. Már régebben írtam ide a topicba, hogy időnként F03 hibával leáll, azóta elég rendszeressé vált a dolog, most már lassan használhatatlan a megbízhatatlansága miatt :-(((
Szóval a történet: ideje nagyrészében 300-as kazettára LP-ben (hogy akkor is ráférjen, ha több napig nem jutok haza) napi TV műsorok voltak rögzítve, visszanézve, ez mondjuk napi 1-3 óra használat, plusz 1-2 hetenként egy jobb film SP-ben hosszabb távra felvéve.
Hosszú ideig nem is volt probléma vele, kb 2 éve jelentkezett elöször, mikor egy nyaralásról visszérkezve elöször láttam a titokzatos F03 hibát. Nem reagált semmire, kihúztam a konnektorból, majd vissza, némi szöszmötölés után helyreállt. Gondoltam valami áramszünet vagy ilyesmitől kergült meg...
jó pár hónapig működött rendesen, majd megint F03...
Aztán már csak 1-2 hónap, majd csak pár hét, aztán már minden második nap... ekkor kikisérleteztem, hogyha felhagyok az LP-vel, és csak SP-t használok, akkor nem jelentkezik... pár hónap nyugalom, majd megint kezdte...
Újabb kisérletezés eredménye, hogyha 300-as kazetta helyett csak 240-180-as van használva, akkor működik...
(mindeközben kérdeztem itt a topicban, hol van megbízható Panasonic szervíz, de nem kaptam választ)
Aztán már így is előjött a jelenség, a jelenlegi állapot az, hogy ha 2-3 használat után oda-vissza végigpörgetem a kazettát, akkor általában működik.
Akkor jelentkezik az F03, ha állóhelyzetből felvétel vagy lejátszás van indítva, ill. gyorskeresésből lejátszás, tipikusan pl reklámblokk áttekerésénél: gyorsan előre, hopp vége a reklámnak, kicsit vissza, lejátszás, puff F03...
Az én teljesen laikus tippem valami szalag feszítési probléma.
Azt többször ellenőriztem, hogy a szalagon semmiféle rongálodást, gyűrést vagy csipkézést nem csinál.
Az F03 bekövetkezte után közvetlenül a power gomb megnyomásával, késöbb már csak áramtalanítással és visszakapcsolással, elkezd "helyreállni" kb 1 percig szöszmötöl, nagyon-nagyon lassan visszateker pár percet, majd után minden OK (egy darabig)
Most éppen van nálam egy digitális fényképező, gondoltam lefotózom a belsejét, hátha az itt topikoló szakértők gyakorlott szeme felfedez valami hibát... szerencsére fedél nélkül is hajlandó működni (korábban volt említve, hogy sok videó ilyenkor meghülyül az optoérzékelők miatt), így életemben elöször láttam videót belülről müködés közben :-)
A képek sorban: elöször csak körbefotóztam üresen a mechanikát, aztán behelyeztem egy kazettát. Némi ide-oda tekergetés, STOP,PLAY,stb után sikerült egy F03-at előidézni, ebben az állapotban is néhány kép. Ezután megfigyeltem a helyreállást: a fej nem pörög fel, csiga tempóban tekeri visszafelé a szalagot, az tekeri magával a fejet is visszafelé... pár percnyi visszatekerés után megfeszíti a szalagot, a fej felpörög, működéskész.
Utána megint probálkoztam előidézni a hibát, naná, hogy nem sikerült :-) Végül szimuláltam az elmentünknyaralni működést: beprogramoztam egy csomó 1 perces felvételt LP-ben, 2 perces szünetekkel. A 3. kezdetén F03...
Ezt az állapotot megint körbefotóztam, majd a helyreállás után megint.
itt vannak a képek, remélem észrevesztek valamit...
(jó nagy képek, ha kell lekonvertálom kisebbre)

Kérdéseim: mi lehet a hiba? :-) Mibe kerülhet a javítás?
Hol találok (Budapesten) megbízható szervízt, vagy szerelőt? Netán valamelyikötök vállalja?

Elég sokszor szóba került itt, hogy minél újabb egy szerkezet, annál szarabbul van megcsinálva :-) Ez a NV-SD400 még rendesen meg van csinálva? Érdemes megjavítattni, vagy gyűjtsek inkább egy újra, amitől ne is reméljem, hogy kihúz 7 évet?