"1. Az USA az olajert es politkai erdekeinek megerositeseert tamadt Irakra, s nem azert, hogy "felszabaditsa" az iraki nepet."
Ezt mivel kivanod bizonyitani? Egyebkent meg oszinten nem ertem, hogy mit jelent az, hogy az olajert. Szerinted majd egyszeruen ellopjak a hordokat es maguk adjak el?
"2. Figyelmen kivul hagyta a BT-t, mert tudta, ha szavazasra kerulne a sor, megvetoztak volna ezt a haborut."
Igaz. Valtozoak a velemenyek errol, van, aki szerint ez jol van, van, aki szerint szornyu. Szerintem az egesz BT gyakorlatilag semmit nem er, ugyhogy ha mar elhataroztak, hogy haboruzni fognak, akkor szinte mind1, hogy a BT-t kihagytak-e.
"3. Katonailag Anglian es Ausztralian kivul senki nem vett reszt ebben a haboruban az USA szovetsegesekent."
Igaz, bar nem tudom, hogy mi a jelentosege.
"4. A tomegpusztito fegyvereknek nyoma sincs."
Igaz, de oszinten szolva nem vagyok meglepve, hogy eddig nem talaltak meg oket. Azt oszinten remelem, hogy tenyleg vannak es meg is fogjak oket talalni.
"5. Idorol idore USA valahol a vilagban egy haborut indit, s ez a tendencia a masodik vilaghaboru befejezese ota szinte 10 evenkent ismetlodik."
Kb igaz.
"6. Termeszetesen minden ilyen haboru - a depressziot elkerulendo, - lokest ad az amerikai penzugyi, politikai es gazdasagi eletnek."
Ezt nem tudom, utana kellene nezni, hogy hogy alakultak a gazdasagi mutatok a haboruk befejeztevel.
"7. Kimutathato, szinte majdnem minden vezeto politikusnak valamifele gazdasagi erdeke volt ebben a haboruban, kezdve Rumsfeldtol Bush-ig."
Ugyan nem lattam pontos adatokat erre, de tudva arrol, hogy politikusokrol van szo, elhiszem csak igy bemondasra is :-)
"8. Tobb, mint 3 heten keresztul bombaztak Bagdadot. B-52-estol kezdve a Tomahawk raketakig, iszonyu pusztitast vegezve. Az aldozatok szamarol a mai napig nincsenek adatok."
Az iszonyu pusztitas szerintem relativ. Lehet, hogy a kilogrammban mert ossz bomba merteke hatalmas volt, de megolt civil lakossag szama kifejezetten alacsony. (Ha jol emlekszem, valaki kiszamolta, hogy Szaddam az adott 3 het alatt ugyanennyi embert megoletett volna.) Az, hogy mostanra mar Bagdad nagy reszen megint van aram, meg viz azt jelzi, hogy annyira csak nem romboltak porig.
"9. Minden miniszteriumot szetbombaztak, felgyujtottak, egyedul az olajipari miniszterium maradt meg teljes epsegben, egy karcolas nelkul."
Errol oszinten szolva fogalmam sincs.
"10. Ha a Husszein rezsim felelos a kurdok pusztitasaert es uldozeseert, ugyanez a vad a torokokre is alkalmazhato."
Azert arrol nem hallottam, hogy a torokok gaztamadast inteztek volna a kurdok ellen, ugyhogy szerintem ez igy nem igaz.
Most mar csak azt nem ertem, ezen "tenyek" ismereteben milyen kovetkeztetest akarunk levonni. Ha azt, hogy a mostani USA kulugyi politika hulye is, meg eleg rohadek is, ezzel nekem semmi problemam, szerintem is az.