CiluHS Creative Commons License 2003.04.23 0 0 1117
Emlékszem ezekre a walkmenekre, elég borsos áruk tudott lenni, nem gondoltam volna, hogy ilyen fejbeállása volt. Mostmár ugye a "kétirányú fej" a divat, és csak ezt ismertem már meg, de ezek még nem ragasztottak. Ami igazán durva volt, nem tudom, ki gyártotta, musiccenter (egybeépített műanyag torony) kazettás egységében a fej egy dobon volt, és FORGATTA 180 fokban a tengelye körül, aszittem lehidalok, amikor megláttam. Szépe elhúzta a fejet, és megfordította, majd vissza. Nem tudom, mi volt ebben a pláne, de jó sokat kapott érte valaki. :)

Videón BIAS poti? Na ilyet még nem láttam. Ilyen manapság sem lenne rossz, én igény tartanék mindmáig a csak nagyon drága videókban használatos assembly funkció kapcsolhatóságára is, és persze a hifi hang/kép kapcsolahtóságára felvétel közben. Sajna ezt csak millióért vállalják a videók, így nagyon nehezen tudom elérni, hogy egy filmarchív VHS kazettán két felvétel között ne legyen szinkronugrás. Pedig semmibe sem telne a videó gyártójának, hogy ha van már szinkronjel, akkor folytassa azt, és ne "tépje szét". Erre jó az insert, de az csak szinkronalapra tud dolgozni. (illetve a kedves JVC-m, ami van, az érdekes módon képes szinkron nélkül is tovább csinálni a felvételt, és a fejdob adataira szinkronizál (csak ugye ha átviszem másik videóba, akkor van nagy baj), meg ugye a számláló áll.

Ami igen durva, ha már a szinkront szóba hoztam, a DVHS magnó, ami tud SVHS-t is, (végülis annak továbbfejlesztése), SVHS felvételt pause-ból indítva (azaz szinkronizálva) az állatja nem képes úgy beállítani a szalagot, hogy az jól álljon (elcsúszik), és a felvétel első nényán mp-ében a színek eltűnnek, mert rossz helyen volt a szalag. Na ennyi egy félmilliós videóról, ami jelest kap szalagrongálásból. Azóta letiltottam az SVHS-t, eszembe se jusson ilyen felvételt csinálni vele, a 10 éves 6900-as JVC 1000x jobban működik.

A műsoros kaziknál én is tapasztaltam a normál hangsáv használhatatlanságát, hát igen. Magyarországon a videosoxorosítók meglehetősen béna, olcsó, silány videókkal vannak felszerelve, így nem csoda, hogy ez van. És ez még a jobbik, mert találkoztam olyannal is, hogy nem volt hifisáv a szalagon, és a borítón ott fityegett a Hifi-stereo felirat. Kiderült, hogy csupa 4 fejes magnó van a másolóban. Gratula.

Az agyontömörítés, hát igen. A DVD vetekszik a VHS-sel, az MP3 128-as minősége meg a 10 éves kopott FE-s audiokazettákkal. És a durv aaz, hogy a studiotechnikában dolgozó bugyuta embereknek sikeresen bemesélik, hogy a DVD a legjobb, a 128k-s CBR MP3 pedig nem rosszabb, mint a 44.1kHz 16bit PCM. Hát elég botfüle lehet, ha nem hallja a különbséget. Véleményem szerint 320kbps MP3-nál kezdődik az, hogy tényleg nagyon de nagyon akarni kell különbséget hallani a CD és az MP3 között. És akkor még a CD minőségéről szó sem esett. Legalább van némi jó kezdeményezés, hogy DVD-n audioCD-t adnak ki 192kHz-es mintavételezéssel rögzítve, ami azért már tökéletesnek mondható, de nem tudom, hogy el fog-e valaha terjedni.

Előzmény: Alelnök Úr (1116)