Alelnök Úr Creative Commons License 2003.04.23 0 0 1116
Hú, ne is mondd, ahány órát én már azimutbeállítással töltöttem...
Egy idôben a Sony volt ennek a világbajnoka, 86-körül mikor a kazitok méretű Walkmaneket kitalálta. Akkoriban volt 3.90 egy magyar ceruzaelem, aminek stílusosan AKKU volt a neve:). Sajnos akkor még nem volt ez a ragasztásos fix fejes módszer, hanem FWD és REW irányban is minden esetben különbözô iszonyatosan bonyolult és bizonytalan, minden fizikai hatásra érzékeny mechanizmusokkal átállította a fejet a mechanika. Na ez volt aztán a csúcs megoldás, kb minden második kazihoz hozzá kellett állítani a fejet, ha nem volt csavarhúzó kéznél (agyrém!) akkor meg azt kellett kikisérletezni, hogy melyik irányban, és a magnó milyen állásánál -függôleges, fekvô- szól tisztábban a kazi. Aztán olyan is volt hogy mondjuk egy ujjal kell nyomni a fedelét és akkor pont kafa...
Komolyan mondom, a lustaság és a spórolás hozta ezt a 4 pár szalagvezetôbe ragasztott fej megoldást, és azóta minden ilyen hiba örökre megoldódott. Föltalálhatták volna 15 éve, és akkor pár ôsz hajszálat megspórolhattam volna.
Kár, hogy a videóknál nem sikerült ezt megoldani, mivel ugye csak egy görgôjük van és semmiféle erô nem tudja visszatartani a szalagot ha el akar mászni, inkább cafatokká csipkézi magát.
Amúgy ha meghallgatod hogy milyen hangot vett fel egy ma 10 éves videó, amiben még volt BIAS poti is, hát nehéz megkülönböztetni a HIFI hagtól. Egyébként a Sony SLV 1000 videómnak is vannak olyan pillanatai bizonyos szalagoknál, mikor a hifi hangsáv tök halk és béna lesz, olyannyira, hogy a NORMAL hangsáv jobban szól, persze a szalagzajt is jól kiemeli.
Na ez a Panasonickal már nem fordul elô, nagynéha egyforma hangos a két hang, de a normal mindig sokkal tompább. Abban már semmit nem is lehet állítani.
A műsoros videókaziknál elôfordul, hogy kétszer hangosabban szól a Hifi hangsáv! Olyankor elképzelem azt a szerencsétlen embert aki 50ezerért vett egy új 4 fejes Panasonicot, és szomorkodik, hogy hát a régi kétfejes Philipsen mennyivel jobban szólt:(
Szívás.
Most meg, hogy elkezd terjedni a szilárd memória, a DVD, meg a mini winchesteres rögzítési mód, gyorsan szarrátömörítik a zenéket. Agyrém ez a világ, és egyértelműen az igénytelen habzsolás irányába torzítja az emberek igényeit.
Előzmény: CiluHS (1115)