Akkor az ígért részletes lebeszélés (válasz):
Szóval minden félreértést elkerülendő nem vagyok "kúltúrbarom" sem "nagymama" sem "diszkópatkány" sőt még csak családos sem. Átlagosnak mondható nagy utazó vagyok, aki viszont keresi az átlagostól eltérő lehetőségeket normális áron.
Amit én keresek (és ez szerintem sokakra igaz) :
1,Nyugodt hely, ahol viszont ha pezsgésre is vágyik az ember az előrhető közelségben van, de nem zavar.
2,Legyen szép a táj! És változatos lehetőség szerint.
3,Legyen ugyanakkor némi látnivaló (módjával) és programlehetőség is. (Ne az legyen az érzésem, mikor hazajövök, hogy nem láttam semmit, mert azt az Omszki tó partján is lehet.)
4,Legyenek kedvesek az emberek!
5,Legyen olcsó! Nem "csíp", hanem megfizethető. Ami azt jelenti, hogy akkor és ott tudjak enni, inni ahol és amikor kedvem támad, ergo ne az árlistát kérjem először az étteremben. Ellenpélda Párizs ahol egy ezres a kis sör magyar pénzben. Szép város, de kár elrontani azzal, hogy löncshúst viszünk otthonról :-)
6,És végül de nem utolsó sorban kerülöm az olyan helyeket ahol a németek, volt szoc. tömb népei vagy kis hazánk polgárai vannak túlsúlyban.
Miért?
Lehet, hogy én különleges előnyt élvezek, mert a legtöbb nagyobb európai nyelven nem lehet eladni, de pont azért utazom el messzire, hogy kiszakadjak a hazai "szürke" valósá(show)ból...
Tehát no tv, rádió, net stb... ezekre akkor ott nincs szükség.
Akkor egyenként vonatkoztassuk ezt Sartira (az én szemüvegemen keresztül):
1,Ahogy tapasztaltam már rég nem nyugodt, iparágszerű turizmus van ottan főleg az igénytelenebb rétegekre építve. (Buszról le, strandpapucsban, hawaii ingben irány a "bícs" majd egy hét múlva haza. Közben konzervvacsi az apartmanban.)
Bocs! Ez a nagy átlag nem feltétlenül ti, hisz nem ismerlek. Akinek nem (hawaii)inge ne vegye magára!
2,Szó se róla az valóban csodaszép. Jobb tán nem kellen e szempontból. Habár búvárkodni csak a technikát illetően lehet, a halfauna nem túl változatos.
3,Ez majdnem 0. El lehet menni a Thesszaloniki vizividámparkaba (maga a város már kb. olyan szép, mint Ózd), aztán kalap. A meteórák vagy az akropolisz olyan messze esik, hogy oda a tursiták nagy része nem megy el onnan. Egyéb hasznos programlehetőség semmi.
4,Sajnos én az ellenkezőjét tapasztaltam nem egyszer. Egy példa: hajnali háromkor érkeztünk a Halkidiki félszigetre és érthető okokból aludni szerettünk volna.
Minden kempinget felkerestünk, ahol lett is volna hely, de egyikbe se (!) engedtek be még úgy sem, hogy nem verünk sátrat, csak a hálózsákot terítjük le! Mondták, majd reggel nyitnak, addig ne zavarjunk másokat... Szó szerint az útszéli bokorban kellett alaudnunk a kutyagumik társaságában.
Lehet, hogy augusztusra már elfáradtak, de a méla undort tapasztaltuk nem egy esetben...
5,Mondjuk nem túl drága a gyros...
6,Magyar az van, ezt nem tagadhatja senki. És amikor az étlap is magyar az étteremben, nekem az jut eszembe, mikor állok a balatoni büfében és "bitte" kérdésre kell lángost kérnem.
Szóval ennyi mára. Mivel elég késő van, ezért nem kezdek bele a Török összehasonlításba (pedig 1000x jobb :-)), mert hosszú volna, de ha van rá igény, akkor holnap "leadom".
Legyen elég elöljáróban annyi, hogy ott sem a "bemarketingelt" riviérát favorizálom, hanem az égei tenger parvidékét.
És ha már Görögország, akkor a kisebb szigeteket viszont ajánlani tudom, ott teljesen más a mentalitás. Nem a "futószalagturizmus" a jellemző.
Én konkrétan Chioson voltam. Az frankó!