Na igen, itt lett világos, mi a jelenség háttere (köszönöm a leírást), magyarul egyszerűen ezt hívom fejbeállításnak, annak minden paraméterével. Annak idején ütöttek rendesen, hogy miért fülre meg szemre hangolok ilyet (képnél a TBC-n a hangolást szemre csináltam :), mikor van műszer, de mindig egyezett a véleményem a műszerrel (utólag ellenőrizve), így azóta is fülre állítok hangfejet. Természetesen 4-5 forrású szalaghoz. (nem kell más hozzá, csak egy megbízható füles, aminek ma már sajnos elég tisztességes ára van)
Az én walkmanom szerencsére még kézzel állítható, általában, ha nem tetszik adolog, bivalyerős rugót teszek a csavar alá, aztán ha sikerült beállítani, akkor valamilyen ragaszóval rögzítem, és kész. (szükség esetén oldható ragasztóval)
A videók gyári katasztrófális fejbeállításaival egyetértek, bár szerintem ez az arány egyre rosszabb. (Ugyan ez más téme, de a Hifihang megtalálásáról már nem is beszélve, az lassan lehetetlen lesz a sok gagyi videón, mindegyik a képre hangol, pedig nem is olyan messze ott a hang is)
Ugyna nem te írtad, de a 16kHz-es normálhang-átvitel szerinte nagyon erős túlzás. A fele talán igaz, de az is csak nagy jóindulattal. Inkább 5kHz-ig visz át "élvezhetően", felette már nyagyon lenyomja, de az esetenként akár 20, max. 30dB-s SNR úgyis agyonvágja az egészet.
(a 16kHz már csak azért is bő túlzás, mert ennyit visz át a NICAM, és azért az enyhén szólva jobban szól, és az SNR-je is elég jó (mértem már 60dB-t is, de sajnos nem ritka a 40-50dB), bár sokkal jobb is lehetne, csak hát Magyarországon vagyunk, a hiba a TVtársaságban keresendő, vagy esetleg a szinkronstúdió igénytelensége...)