gomba Creative Commons License 2003.04.17 0 0 11
egyetértek. művészfilm, ezt anyámnak szoktam mondani, ha megkérdezi, mit láttam, és nincs kedvem mesélni. 'biztos akkor megint valami hülyeség', gondolja, és ennyiben maradunk. de a barátnőmnek sosem mondanék olyat, hogy gyere, megnézünk valami művészfilmet. a műfajelmélet kategóriái a szereplők motivációit, a hatáskeltő eszközöket, meg ilyeneket vizsgálnak, de ez, hogy művészfilm, szerintem a sznobok kapaszkodója. az egyszerű lelkek pedig akkor használják, ha valami olyat látnak, ami 'nem világos', ahol nem az egy snitt - egy információ elv érvényesül, ahol valami többről van szó, mint a cselekmény puszta továbbvitelénél (tipikus példa, csak mert tegnap láttam: miért játssza két nő ugyanazt a szerepet felváltva a vágy titokzatos tárgyában?). ilyenkor idegesek lesznek, és hagyják a francba az egészet. 'micsoda szar', mondják. én meg mindig azt mondom, hogy 'vagy talán csak te nem tudsz filmet nézni'. ez persze csak olaj a tűzre, de nem baj, jó érzés :)
aztán vannak olyan filmek, amik direkt művészfilmnek készülnek, vagyis sokkal többnek akarnak látszani, mint amik. na, erre meg én leszek ideges.
Előzmény: Tintás Barnes (8)