Chabee Creative Commons License 2003.04.14 0 0 41
Hogy én is mondjak egy példát arra, hogy nem mindenki érdemli meg, hogy átadják neki a helyet.

Volánbuszon történt az eset, aminek az első megállója kb. 2 órányi utazásra van a végállomástól. Egy lány még ennél is tovább utazott, tehát jó előre, a busz indulása előtt fél órával kint volt a Népligetben, hogy legyen helye. Persze még bőven volt, az elsők között szállt föl a buszra. Az emberek jó része az indulás előtt már 15-20 perccel kint volt a buszvégállomáson, mert tudvalevő, hogy a busz olyan 150%-os telítettséggel közlekedik, tehát induláskor már állóhely sem nagyon akad. Már rendesen tömve volt a busz, amikor 3 perccel az indulás előtt megjelent egy öreglány, fölcsörtetett a buszra, mindenkit félrelökött, majd megállva a lány mellett közölte, hogy neki oda szól a helyjegye, és hogy adja át. (Igaz, hogy előre meg lehet váltani a buszjegyet, és akkor valóban helyre szól, de világosan rá van írva a jegyre, hogy 10 perccel indulás előtt el kell azt foglalni.) Először nem akaródzott, de az öregasszony addig kiabált, mindenfélének elmondva szerencsétlen lányt, hogy az végül felállt, és átadta a helyét.
Szóval szerintem ez nagy bunkóság volt, mert egyrészt igaza sem volt, másrészt, ha valaki ülve akar utazni, az jöjjön ki kicsit hamarabb a buszhoz, ha egyszer tudja jól, hogy úgyis tömve lesz. Egyébként elég gyakran fordul elő, hogy az idősek egy része pont indulásra ér ki, és utána szemrehányóan néz, hogy miért nem adják át nekik a helyet, pedig ha korábban kijönne, mint sokan mások (idősek is!), akkor le tudna ülni.
Az esetek többségében én is át szoktam adni, de azt nagyon utálom, amikor azt látom, hogy valaki szó szerint kihasználja más udvariasságát.
Még egyszer mondom, csak azokkal van bajom, akiken látszik, hogy már otthonról úgy indulnak el, hogy "majd hülye leszek 5 perccel korábban elindulni, majd fölállítok valakit!"