Pajlyng Creative Commons License 2003.04.14 0 0 283
Húhh de "hangos" a topic!
Mióta ide járok, talán összesen nem olvastam egyszerre ennyit, mint ma reggel...bár nem mondhatom azt, hogy a látottak egyértelműen pozitív érzést keltettek volna bennem. Persze várható volt, hogy előbb-utóbb ez is megesik, mert hát a cigányság, mint téma, az mindig is kényes lesz, és nehezen meghúzható a határ, amit nem kellene átlépni. Ilyen, vagy olyan véleménye minden embernek van erről, és én már rég leszoktam arról, hogy "vérre menő" vitákban védjem meg a cigányságot. Lehet, hogy ez egyfajta passzivitás a részemről, de én inkább olyan emberekkel veszem körül magam, akiket nem kell győzködni ezekről a dolgokról. Nem hiszem, hogy az az én feladatom lenne, hogy elmondjam egy "cigányozós" típusú embernek, hogy milyen szép a romani/lovari nyelv, vagy hogy mennyi ézés van a táncban, milyen szép és erős kötelék a család, a gyerek, az hit, ami minden roma családban nagyon erős és generációkról generációkra száll...
kedves hc azt azért mégis csak "halkan" megjegyezném, hogy a különböző népcsoportoknak általában országaik vannak és nem küzdenek olyan gondokkal, hogy nincs hazájuk. De a csóró cigány hova menjen? Padjabba? - az a sok millió roma, akik hontalanul élnek a világban és a szemük láttára tűnik el a kulturájuk? Szerinted ez nekik jó érzés? A te gyereked megszületik, iskolába megy és megtanulja a történelmet meg a helyesírást. De nagyon sok roma már csak a beszélt nyelvet kapja meg otthonról és egy töredékét a tradícióknak. Miért álljanak ők másképpen hozzátok, mint ahogy ti álltok hozzájuk? Mi ösztönözze arra, hogy integrálódjon úgy, ahogy azt ti elvárjátok? Mit adjanak még nektek a romák? Használjátok a szavaikat, mulattok a zenéjükre, hordjátok a stílusukat. Erre jók, de arra nem, hogy egy rádiót támogassatok, csak úgy...mert nekik ez fontos?
Bocs, ha kicsit hosszúra sikeredett, de jól esett leírni.