Gyorgyi Creative Commons License 2003.04.11 0 0 43
Kedve Fuvallat!

Remelem, meg itt vagy.

Amikor ugyanazt a hitelt már számottevően olcsóbban is felvehetnéd, akár ugyanattól a banktól is, és a bankod, annak ellenére, hogy a szerződés változó kamatozásról szól, nem változtat (csökkent). Ha esetleg rákérdezel, akkor magasról leütve a labdát közli, hogy a változtatás az ő egyoldalú lehetősége, de nem kötelessége.

Ha igy lenne, akkor semmi ertelme sem lenne a valtozo kamatu kolcsonnek. Ui. akkor a bank jogilag nem kotelezheto, hogy csokkentse a kamatait. Ha pedig nem kotelezheto, akkor nem is fogja megtenni. Mert minden ceg annyi profitot akar, amennyit csak meg tud teremteni.

Szerintem olvasd at meg egyszer a szerzodest. Nehezen tudom elhinni, hogy az van benne, hogy a bank valtoztathat, ha akar. En Amerikaban vagyok. Itt a kovetkezo a helyzet: Szerzodesben rogzitik, hogy hogyan tortenik a valtoztathato kamat. Pl. megadjak, hogy a mindenkori kamat az index pont (nem tudom, hogy ez pontosan mi, de lehet, hogy az, amennyire a kozponti bank kolcsont ad a bankoknak) + 3 %, es azt is megadjak, hogy ezt milyen idokozonkent valtoztatjak (3 honap, 6 honap, 1 ev, stb.) Ez automatikusan tortenik. Mindket felnek ott a riziko a nyeresre/bukasra. Ha a szerzodeskoteskor nagyon magasak a kamatok, akkor altalaban erdemes valtozo kamatu kolcsont felvenni, mert nagy valoszinuseggel lejjebb esik az index pont, es ezaltal a kamat is.

Szerintem erdeklodd meg meg egyszer a valtozo kamatozasu kolcsont, egy masik ugyintezonel, ugy mintha meg nem vettel volna fel kolcsont. Kerjel rola egy nyomtatott format is.

Altalaban kolcson felveteleknel sok mindent meg kell kerdezni, es alaposan atolvasni a szerzodest. Amerikaban azt is meg kell kerdezni, hogy a kolcsont eladjak-e egy kulso cegnek, es ha igen, akkor a bank tovabbra is fogja-e az adminisztraciot intezni, vagy sem. Ez azert fontos, mert az altalanos tapasztalat az, hogy nagyon nehez egyezkedni ezekkel a kulso cegekkel, sokszor direkt kesobb rakjak be a csekket, es azt mondjak, hogy kesobb erkezett be, kesedelmi dijat szamolnak fel, nehezen lehet oket erni, stb. De nem tudom, hogy ez Mo-n szokas-e. Ha nem, akkor annal jobb.

Van egy olyan lehetoseg is, hogy "refinancing". Ezt nem tudom magyarul. Azt jelenti, hogy ha rogzitett kamatra vettel fel kolcsont, es a kamat magas, de kesobb a kamatok leesnek, akkor erdemes ezt megcsinalni. Ilyenkor a bank (vagy egy masik bank) ad kolcsont, hogy kifizesd az elso tartozast, es ezt az uj kolcsont mar alacsonyabb kamatra adja. Azert csinalja meg a bank, mert ha egy masik bankhoz elmegy, akkor altalaban kapsz kolcsont, ha mondod, hogy az eredetit akarod kifizetni. Akkor meg a banknak mar jobban megeri, ha o csinalja. Persze, erre is van mindenfele kezelesi koltseg. Ugyhogy ennek is utana kell jarni, hogy megeri-e. Azt sem tudom, hogy valtozo kamatozasu kolcsonnel ez hogy mukodik. Meg, hogy ez is ervenyes-e Mo-n.

Elnezest, hogy hosszu voltam. Es lehet, hogy mindez nem is vonatkozik Rad. Mindenesetre, azert erdemes utananezni, es ujra megkerdezni.
Majd tudasd, hogy mi tortent.
Sok sikert!

Előzmény: fuvallat (32)