kisegér Creative Commons License 1999.04.17 0 0 122
Először is minden SW mániákust szeretettel és tisztelettel üdvözlök, főképp DS9-et!

Én "csak" egy átlagos őrült vagyok e téren, de lenne pár szavam az alábbiakhoz.

Anélkül, hogy különösebben bele szeretnék mélyedni a készülő(kész?) film lelkivilágába úgy általában - ui. én a filmeket, ezt is, l'ar pur l'ar szeretem - de enyhén idegesít az a gondolat, hogy vannak az itt megszólalók között olyanok, akik már elfelejtették, hogy a magyar szinkron-gyártás világhírű volt: amíg a nagy magyar filmforgalmazók sikeresen tönkre nem tették ezt a műfajt (is).
Véleményem szerint nem igazán attól nő egy nemzet nyelvtudása, ha MINDEN filmet feliratosan játszanak (még az olyan alapvető filmet is pl., mint a Szomszéd néje még zöldebb, amikor is annak első része még mb volt, és még él is a két kiváló szinkronhang tulajdonosa is!).
Az más kérdés, hogy a mai szinkron-munka a béka segge alatt van, mert - ez egy rossz hely erre, de éppen a korszerű számítástechnika miatt - elembertelenedett ez a szakma is: amikor gyakorlatilag mondatonként szerkesztik össze a hanganyagot - gyakorlatilag a képtől függetlenül, a szinkronszínész persze nem is tud azonosulni szerepével!!!

Ez jól látszott a felújított és kiegészített trilógián is - meg persze az is, hogy az eredeti verzió zene-effektusait milyen gyarló és ízléstelen giccsé lehet varázsolni (lásd zárójelenet a ROTJ-ben).

A másik problémám - annak ellenére, hogy videotechnikával (is ) foglalkozom, mégis "csak egy vacak Philips 4 fejesre" tellett -, hogy a THX-es felújított verzió és a kiegészített kiadás is (mindkettő az Intercom kiadásában jelent meg itthon) számomra nézhetetlen a másolásvédelem miatt ***** erre mondta a Sony márkaszervíz szakembere(?), hogy lehet, ha Sony lenne a videom, akkor nem látszana **** és azért mégiscsak a valóságtól történő teljes elrugaszkodásnak tartom, hogy a mai, még kialakulatlan szabványhelyzet kellős közepében (kb. a 80-as évek VHS/VIDEO2000/BETA versenyére emlékeztető a helyzet) azért, hogy mozi hangzás legyen a 25 négyzetméteres kvázi-panel szobámban, kb. 2 milliót költsek! És nem is hiszem, hogy az SW rajongók tábora többségében ilyen szinten állna anyagilag!!!
Inkább az az érzésem - inden irígység nélkül -, hogy az Internettó-ban az SW tábort reprezentáló szószólók úgy általában az internet hozzáféréssel rendelkezők megoszlása szerint a felsőbb kategóriába tartoznak e téren!!! Persze tisztelet a csóróbb többségnek is!

Amúgy ha van valakinek ötlete, kit perelhetnék be a kiadott VHS anyag tudatos minőségrontása miatt, várom tippjeit (itt de főképp MAIL-ban).

Mindenkit üdvözöl
kisegér