Nem mondtam, hogy az EQ az abszolutmerce. Csak azt allitom, hogy pl. az IS fontos, nem lehet valakit pl. a terlatasa alapjan megitelni (ld. a feladatmegoldasok nagy reszeben a mernokhallgatok magasan az elen jarnak, mert nekik erre a gondolkodasmodra allt be az agyuk). Az iQ tesztekre pedig -pontosan emiatt- fel lehet keszulni. Persze, egy bizonyos szintu problemamegoldo-kepesseg hianyaban hiaba is keszulnel, de egy egyebkent atlagos kepessegu ember is osszehozhat egy magas pontszamu IQ tesztet, ha kemenyen raedz.
Mensa: az a bibi ezzel, hogy csak akkor lenne joguk azt allitani, hogy OK a zsenik, ha MINDENKI elmenne megnezetni az IQ-jat. Nagyon sokan vannak akik nem mennek el, mert marhara nincs szukseguk egy papirra arrol, hogy nem szellemi fogyatekosok.
Egyebkent meg mindenki a magahoz hasonlo emberek tarsasagaban erzi magat a legjobban. A Mensatagok is azert hasonloak, mert kulonben nem tudnak elviselni egymast. Tudom, hogy hajlamos vagyok az altalanositasra, de ehhez a velemenyemhez ragaszkodom (Ez egy hatarozott maganVELEMENY, nem TENYSZERU ALLITAS!:)
Mit ertesz kiserojelensegek alatt? Nem szoktam cikkeket olvasni a temarol (max. tanulmanyokat), a kerdeses esetekben pedig sajat tapasztalataim alapjan hozok velemenyt.
az IQ mint olyan egy pszichológiai fogalom - persze... de annyifele teszt van es mindegyik mast mer... ezert tartom hulyesegnek az "abszolut ereju" IQ teszteket.