zinger: Átolvastam a koncepciódat. Szép szép (és persze jó lenne ha ilyen lenne), épp csak nem az amivel én foglalkozni szeretnék. Amint mát többször is kifejtettem, engem szigorúan csak a táblákra, mezőkre, relációkra (kapcsolatokra) leképezett adatforrások elérése érdekel.
Amiről te beszélsz, az feltehetően használná az én technológiámat, de aez fordítva nincs igy. Az én ötletem úgymond alacsonyabb rétegben (ala ISO hálózati rétegezés) dolgozik - ott egyébként ha jól tippelem a 6 és feledik réteg lenne. A te koncepciód is ezen keresztül érheti el a fogalomtárakat, metaadatokat, stb. A másik sejtésem, hogy a te elképzelésed még az enyémnél is elszálltabb, ködöseb, nemkonkrétabb.
Az én rendszeremben a "hol megy a fél órán belül elérhető mozikban a kedvenc rendezőimtől film" válaszra egyetlen, egy SQL-szerű nyelven megfogalmazott, kérdéssel kapnék választ. A rendszer a kérdésben megjelölt relációs kapcsolatokat felhasználva adná meg a választ. Az adatforrások megkeresését - katalógus jelleggel - ugyancsak a rendszer említett kereső nyelvével lehetne elérni, de ebben (az én elképzelésem szerint) első körben nem mesterséges intelligenciára, hanem jól kidolgozott metaadat táblákra van szükség.
Azért sok sikert a másféle hozzáállásokhoz. Remélem valaki egyszer majd megoldja az alapproblémákat a számítástechnikában. Egyébként én jelenleg egy Networkshop (www.niif.hu) konferenciára készülök, 20 percben összefoglalni az ötletemet. Ha lesz valami eredmény beszámolok nektek. Nem tudom mennyire sikerül átadni a koncepcióimat. Aztán majd itt is indítok egy új kőrt, az új stratégiával.