felucca Creative Commons License 2003.04.03 0 0 24
"...Mint írtad, Te is ingázol a belvárosba...."

Ingázom, miután itt nem tudtam olyan lakást venni, ami megfelelt, Vácon viszont tudtam. Ja, mielőtt megkérdeznéd: igen, pedig próbáltam.

Vácon ugyanis önkormányzati beruházásban teljesen jó társasházak épültek a belvárosban. Még engem is kielégített:-))).

Olyat ne mondok, hogy ne költözzenek Vácra, mert a váci önkormányzatban elég tartás van ahhoz, hogy ne árusítsa ki a város környezetét, tehát - egyelőre - a váci szuburbanizálódás veszélye csak mérsékelten fenyeget. Ellenkezőleg: költözzenek, mert rengeteg a lerobbant, de vonzó ház a belvárosban, amit csak újonnan, új igényekkel ideköltözők tudnak helyrehozni.

Ha mégis azt mondom, hogy ne költözzenek ki Vácra Budapestről, akkor ezt azért mondom, mert Budapestet féltem. Hogy miért? Mikor valójában leszarhatnám, mi történik ott, nem az otthonom.!

Amúgy tegnapelőtt véttetem egy hibát, és építési stopról beszéltem. Nem erről van igazán szó, hanem belterületbe vonási stopról. (Külterületen nem lehet építkezni.) Ha tehát egy település nem von több külterületet belterületbe, viszont vonzó célpont, mint lakóhely, akkor nyilván be fog sűrűsödni. Egészen addig, amíg egy elviselhetőségi határt el nem ér a dolog, mert ezután már nem lesz olyan jó lakóhely. A folyamat belterületbe vonási stop esetén tehát rögtön önszabályozóvá válik.

Ehhez nem kellene döntés. Minden mucsai parasztember tudja, hogy legfőbb érték a föld. Mindent el lehet adni, de ezt nem. Így hát azok a nagytudású urak, akik az agglomerációs településeket irányítják, jelenleg butábbak bármely parasztembernél.

Sajnos a másik oldalról hallgatunk, pedig anélkül ne működik semmi. A belterületbe vonási stoppal egyidőben aktív közérzet- és környezetállapot-javító intézkedéseket kell hozni Budapesten a kiköltözés megállítására. Ahol ezt meg merték lépni, ott kivétel nélkül bejött (Bécs, Berlin). Ezek a városok ugyanazokkal a bajokkal küszködtek mint Budapest és ugyanolyan álintézkedéseket próbáltak hozni, mint most Budapest (útépítés). Ők már tudják, hogy ez így nem megy.

"...Tehát a jó környezetben lakás legyen kevesek kiváltsága?..."

Az csak igen nagy túlzással állítható, hogy aki ma Érden, Törökbálinton, vagy Piliscsaba-Garancstetőn lakik, jó környezetben lakik. Mondok mást, amit ők e pillanatban még lehet, hogy a jó környezet szinonímájaként értékelnek, de ez el fog múlni. Új környezetben laknak. Faluban laknak. Földszintes házban laknak. Jó állapotú házban laknak. Téglaházban laknak, stb. Ezeknek önmagukban jó környezethez semmi közük.

Jó környezet alatt értek: nagyvonalú közterületeket, ápolt közterületeket, egységes, karakteres településképet, közeli, magasszínvonalú szolgáltatásokat, kulturális intézményekkel való ellátottságot, erős közösségi magatartást, közösségformáló szomszédsági viszonyokat, stb. Ezt tudja kb. a város.

A jó környezetben lakás legyen mindenki kiváltsága. Faluban és városban egyaránt. A zöldterületeket pedig ne egyes emberek komfortérzetének emelésére pazaroljuk el, hanem legyenek háboríthatatlan közkinccsé.

Előzmény: ttime (23)