Pokrócz Creative Commons License 2003.04.02 0 0 450
"Valamelyik nap volt a tévében, egy műsor, ahol a témában érintetetteket kérdezték, hogy melyik kategóriát éreznék magukra nézve találónak. többek között ezek hangzottak el:

magyar zsidók
zsidó magyarok
szidó származású magyarok
magyar származású zsidók
magyar anyanyelvű zsidók "

Ebből is látszik, milyen nehéz az ügy, az érintettek is mind másként gondolják. Én szakadéknyi különbséget látok köztük, de ez legyen az ő bajuk.
* Én zsidó vagyok, csak éppen most Magyarországon élek, vagy magyar vagyok, csak vallásilag a zsidók hitét vallom.*
Ugye mekkora a különbség?

"Ebből látszik, hogy abban az értelemben, ahogy ebben a vitában ti használjátok, a ZSIDÓ szó nem nemzetiséget, hanem származást, ("fajt"), esetleg vallást jelent."

Én nem mernék bátorkodni eldönteni, hogy vallás-e vagy nemzetség. Faj mindenesetre semiképp sem, mert ugye a abból csak egy van a földön (Homo sapiens). Azonban ez az egyetlen vallás, ahol a hithez általában genetikai elülönülés is tartozik.!

A magyarok mit mondanak? Magyar az, aki annak érzi magát. A zsidók mit mondanak? Zsidó az, aki ...

"De ha bárkiről személy szerint (pl Heller Ágnes) vagy általánosságban (pl nagyon tehetséges emberek) beszélünk, kell e hozzátennünk, esetleg csak éreztetnünk,hogy sejtjük származásukat vagy vallásukat?"
Ez ugye nem nekem szólt?

Abban viszont biztos vagyok, hogy - bár a kisebbségek általában érzékenyek - ehhez fogható érzékenység nem nagyon létezik más etnikai kisebbségnél.