Árpi Creative Commons License 2003.04.01 0 0 1085
Itt Érden valahogy az az érzésem, hogy itt senki nem tudja, hogy az utat nem betömni kell, hanem megoldani a vízelvezetést, és akkor nem nőnek a gödrök.
Érd domborzata általában igencsak változatos. Vagyis itt mindenhol van valami kis helyi magaslat, ahonnan a lezúduló víz az útra kifolyva egyrészt sarat hord rá ("kedvencem" az amúgy aszfaltos Brassói u., amelynek egyik, mélyebben fekvő szakaszát rendszeresen 10-15 centi vastagon sár fedi be, annyira, hogy ember meg nem mondja róla, hogy az nem földút), másrészt kimossa az utat. Ezért ahol csak lehet, meg kellene akadályozni a ráfolyást. Másrészt pedig ha már víz áll az úton egy gödörben, azt nem betömni kell először, hanem levezetni belőle a vizet.
Na de mi a jellemző Érden?
A víz szabadon folyik rá az útra, és azon cikkcakkban-hosszában 100 métereken át patakmedret mélyít. Lefolyni róla nem tud, mert "gondos" telektulajdonosok gáttal védik az előttük futó árkot a mindenféle vizek behatolása ellen... Na ilyenkor nyíladozik a bicska a zsebemben.
Persze a keresztben történő elvezetéssel is óvatosan kell bánni: Trabant alját sikerült alaposan összetörnöm, amikor a Fenyőfa utcában egyszer kb. 30-cal átmentem egy picinek látszó vízátfolyáson. Úgy 10 centi szélesnek látszott. Ilyen kis átfolyás ugye nem lehet mély. Csak azt nem láttam, hogy ez csak a felszín, ami a murván látszott. Alatta kb. 30 centi átmérőjű lyukat vágott a víz, és csak a tetején boltívet képező jól betömörített murva vert át. Vagyis én az úton közlekedve 30-cal áthajtottam egy árkon keresztben...
Ha már útépítésre nincs pénz, nem lehetne legalább (nyilván először ott, ahol a domborzat engedi) a csapadékvíz elvezetését megoldani? Szerintem a most időnként járhatatlan utak legalább felét lehetne így sokkal olcsóbban használhatóvá tenni.
Előzmény: Macimedve (1083)