Micsoda kegy! Mintha külön szívességet tennének azzal, hogy itthon is játszanak.
Bár, ha összehasonlítom az itthoni prog rock viszonyokat a civilizáltabb területekével, még helytálló is a dolog.
Hát igen. Első megközelítésben tényleg így látszik, de én is úgy gondolom, hogy inkább a második dologról lehet szó.
Ha végiggondolom, hogy 1996-tól kezdődően milyen nyilatkozatokat hallottam tőle, vagy miket mondott ezzel kapcsolatban, akkor azért az is észrevehető, hogy fokozatosan miként változott neki is a véleménye ezügyben.
'96-'97-ben - a kinti nagy sikereik után - még úgy állt a dolog, hogy az együttes zöme (értsd: Robin kívül) nagyon szeretett volna egy itthoni koncertturnét, szerettek volna játszani azokon a helyeken, egyetemi klubokban is, ahol régen gyakran léptek föl. Böszörményi Gergő egy BS-koncertet is szívesen megszervezett volna nekik!
Azonban Erdész Robi nagyon félt attól, hogy itthon viszont senki sem kíváncsi rájuk, nem mert belevágni, így az egészből nem lett semmi.
1999 elején elkészült a NOSTRADAMUS lemezük, és úgy tűnt, hogy a többiek meg tudták győzni Robit, mert elkezdtek szervezni egy BS-koncertet (a lemezen közreműködő operaénekesek is felléptek volna velük!) ... a BS viszont '99 végén leégett! Így megint ugrott az itthoni koncert.
2000. augusztus 12-én Kollár Attila - a saját koncertjén, a Budai Parkszínpadon - tett egy bizonytalan bejelentést: mondván, hogy azév végén, vagy 2001. elején talán lesz
Magyarországon Solaris koncert.
(Nemigazán értem azóta sem, hogy Attila mire alapozta akkoriban az optimizmusát, hiszen egy nagyszabású koncertet nem lehet pár hónap alatt megszervezni, a szponzorokat felkutatni hozzá - legalábbis ebben a műfajban nem.)
Mindenesetre 2001. júniusában egy rádióinterjúban Robi már csak a pénz hiányára hivatkozva mondta azt, hogy nem valószínű egy itthoni Solaris koncert - és már nem hivatkozott arra, hogy itthon senki sem lenne kíváncsi rájuk.
Én roppantul örültem ennek a változásnak, mert azt a pénzt azért csak elő lehet teremteni...
2001. végén elég bíztató híreket hallottam ezügyben: ha konkrét programmal, ötletekkel állnak majd elő Robiék, akkor valószínűleg lennének, akik szponzorálnának egy ilyen koncertet.
És ezek után mondta azt Robi 2002. februárjában, hogy a Nostradamus-ból már nem, de majd az új lemezükből lesz itthon koncert.
Most 2003. márciusa van, az új BS-t nemrég átadták, őszre várható az új lemez ...
2004-ben már nem úszhatjuk meg itthoni Solaris koncert nélkül :o)) (és Robi sem!)