krisz74 Creative Commons License 2003.03.20 0 0 205
Sziasztok, segitségeteket kérném a mostani egyiptomi társadalommal kapcsolatban! Elnézést ha némileg off, de csak itt nálatok volt "mozgás". Hallottam 1 dolgot, és szerintem totál hülyeség ,ennek szeretnék utánajárni, hogy igaz-e.

A történet: egyiptomban, MOST, rabszolgákat adnak vesznek pénzért, és ez ott egy legális dolog, az ottani társadalom része. Verés nincs, de az illető a gazdája tulajdona, munkájáért csak ételt, fekhelyet kap. Nem mehet el máshova, csak ha pénzért eladták egy másik gazdának. Ha mégis, a Korán szerint elvileg meg kéne kövezni. Az ottani 4 feleséges, tehát tehetős, gazdag emberek ezekkel a rabszolgákkal üzletszerüen, legálisan kereskednek, vagy befektetésnek veszik, mint ingatlant, földet. Úgy értem, ezzel normális, KÖZTISZTELETBEN ÁLLÓ üzletemberek foglalkoznak, pl. hogy ez a vállalkozásuk egyik része. Szóval nem bűnözöket, emberkereskedőket értek ez alatt!!! Ez a dolog a nagyvárosokban történik, ha jól emlékszem, inkább közép egyiptomban(népcsoportfüggő?...).

Tehát most nem arról beszélek, amikor néha a sivatagban, törzsi keretek között eladnak 1 feleséget vagy 1 gyereket X db. kecskéért, stb, hanem egy társadalmi méretekben létező LEGÁLIS városi, nilus menti jelenségről(az állitás szerint.)! Az illetővel, aki ezt elmondta, nyelvi nehézségeink voltak, (egyiptomi)... a "rabszolga" szót nem biztos, hogy helyesen használta, de a tulajdonként való kezelést és adásvételt angolul is átbeszéltük, biztos,hogy igy értette!

Nos a fentieket totál fals ökörségnek tartom, nem tudom elképzelni, hogy ilyen létezhet a 21.században. Azt tudom, hogy pl. az indiai kasztrendszerben van olyan, hogy vki szolgálónak születik, de az is kap pénzt, és tulajdonról, adásvételről szó nincs...

Nekem ez nagyon fontos, személyes ügy, hogy megtudjam igaz-e ez, vagy van-e mondjuk 50% igazságalapja! Ezért kérem, hogy csak kompetens ember nyilatkozzon a témában. A mailemre is irhattok, ha nagyon láma a kérdésem.

Előre is köszi!

Kr.

ui. a kérdést nem ugratásnak szántam.