Úgy gondoltam,hogy elmélyedek a komolyzenében kicsit.Szimfóniához és egyéb füstös hangjegy-kattogáshoz most nincs kedvem.Tesztelnem kell a tűrőképesség határait egy operával.A Tosca pont megfelelő erre.
...
Tetszik,ahogy a szerző indításként belevág a közepébe...az opera kezdete emlékeztet régi,60-70-es évekbeli kalandfilmekre...távoli,ködös tájak,viharszerűen tomboló tengerek,magányos szigetcsoportok,kenukon közlekedő bennszülöttek...öt másodperc elteltével megszólaltatja az üstdobot,majd szélsebes vágtába kezd a zenekar,kár,hogy csak kb. 10 másodpercig tart a tempó. A basszus megállította a rohanást.Utána a zene besüpped egy gyengéd,mindent magába szívó mocsárba.Csak néha kecmereg ki belőle,hogy megismételje a száguldó tempót pár pillanatra.
...
Azt mondják,a Tosca egy bonyolult,izmos zenedráma.Tény,erőteljes hatások érvényesülnek néha,de többre számítottam.A dallamok sem meggyőzőek.Nem elég az,hogy nagyjából 10 percenként remegtetik meg az embert;nem érzem az igazi köteléket.Kicsit csalódás nekem. Keresek izmosabb zenét,ez nem fogott meg.