Üdvözlök mindenkit!
Végigolvastam a topikot és gondoltam én is elmesélem a történetemet:
Tehát, kb három évvel ezelôtt vettem egy asztali md playert (valamilyen sony 520-as, németben nagyon olcsó volt)... Persze akkor még nem volt számítógépem és az mp3-ról is csak halvány fogalmaim voltak... A készülék fantasztikusan bevált... Az akkor kapható asztali cd-írókat magasan verte minden szinten (mondjuk hangzásban nem biztos, de a szerkeszthetôség és a lemezek mérete kárpótolt mindenért)... A nagyszerűsége abban rejlett, hogy addig a cd lemezek megvásárolásán kívűl nem volt más lehetôség a zene minôségi másolására és gyűjtésére... A hiba ott kezdôdött amikor az egyik haverom közölte, hogy nagyon sok zenéje van számítógépen és hogy érdekel-e... Természetesen érdekelt és el is kezdtem szépen lassan másolgatni a lemezeket, amit kb a 15-ödik lemeznél untam meg és nagyon felidegesített, hogy szelektálnom kell!!! Aztán jött a hab a tortára: napster... Az iskolában találkoztam vele elôször és ennek következménye, hogy két hónapra rá vettem egy számítógépet és természetesen a netet is beköttettem... Tehát fájó szívvel, de megváltam az md készüléktôl és azóta sem bántam meg, ugyanis nincs annyi hej a szobámban, amennyi kisméretű (!) md lemezre lenne szükség a zenék tárolására... Szerencsére már az is adott, hogy számítógép nélkül lehessen az mp3-as lemezeket élvezni, hisz gyakorlatilag nincs olyan mai dvd player, amelyik ne bírkozna meg ezen formátummal...
Szóval akinek van ideje és kedve md-vel vacakolni, az tegye meg, bár az ok (ma már !!!) számomra ismeretlen, hisz ha a minôség az, akkor talán mégis jobb és olcsóbb egyszerűen átírni egy cd lemezt mindenféle tömörítés nélkül... Meggyôzôdésem, hogy egy md lejátszó árában lévô asztali cd player (pl marantz) szó szerint le alázza az azonos árkategóriájú md masinákat... (értem ez alattt, hogy egy 150 e huf-os md-t egyértelműen egy 150 e huf-os cd playerrel hasonlítsunk össze és így tovább)
Van itt még az utazás... Na ez az, ami nálam teljesen másodlagos, hisz az md minôségelônyét az mp3-al szemben aligha lehet kamatoztatni mondjuk a metrón, buszon, vagy akár a kocsiban... Erre a célra én egy memóriás (ki gondolta volna) mp3 lejátszót (diva) rendszeresítettem 128 mb rammal. Egyébként jelenleg egy 256-os cf kártya 17 e huf, ami szrintem elég baráti... A cserélgetôs "fóbiát" azért nem értem, ugyanis miért kellene kicserélnem a memóriakártyát, amikor néhány perc alatt újratölthetem? Elég érdekes idôre hivatkozni egy olyan készülék birtokában, amelyre jóformán csak 1:1 lehet zenét rögzíteni... A (kis) md lemezek tárolásáról még annyit, hogy az mp3 szerencsére nincs semmiféle tárolóeszközhöz kötve, tehát lehet vinyón, cd-n, zip-en, jazz-en, akármin, és ami a lényeg, hogy bármely új tárolóeljárás is alkalmas mp3-as fájlok rögzítésére, mondjuk dvd...
Elôre elnézést kiérek mindenkitôl, akit esetleg megsértettem, de a fentieket nem rossz szándékkal írtam! Én is voltam md fan, de ha mérlegre tesszük az mp3-mal szemben (hozzáadva a cd 1:1 történô másolását is mondjuk 6perc alatt olcsóbban) asszem talán nem egy értelmű az md gyôzelme és lehet, hogy ez egészen addig nem derül ki ameddig valaki túl nem lép rajta...