Hadd meséljek el valamit csak azért, hogy már megint beleszólhassak az éterbe. :-))))
Én használtam a Napstert, az Audiogalaxyt, és most a Kazaa-t is. Meg egyéb nem publikus dolgokat. Szégyenlem, de több tonna zeném van ilyen illegális módon. Remélem ezért holnap nem kopog a rendőrség az ajtómon. :-))) Van ezek között nagyon sok olyan zene, ami vagy megvan bakeliten saját tulajdonomban is, vagy talán kapható is valahol, van köztük magyar előadó, bár nem sok, de ami nem nagyon van, az az aktuális slágerek és hits-ek. Merthogy ezek többnyire hidegen hagynak. Letöltéses korszakom kezdete óta tényleg nem nagyon vettem cédéket, tehát ebben igaza van a lemezkiadóknak. De nem pusztán a drágaságuk miatt. Hozzátenném, hogy viszont vettem nem egy audio DVD-t, mivel (külföldön) szinte ugyanabban az árban beszerezhetők, mint a CD-k. Visszakanyarodva, nem pusztán az ár az, ami visszafog, hanem leginkább a kínálat. (Érdemes elolvasni ezt a nem régi cikket:
http://index.hu/velemeny/imho/pirtupir/.) A kínálat pont akkor szűkült be számomra, amikor a világ megnyílt a letöltő hálózatok által. Tucatnyi olyan előadótól szereztem be akár teljes albumokat, akiknek a lemezei nemcsak nálunk, de még a környező országokban, esetenként még az interneten is elérhetetlenek. Azt már nem is említem, hogy többségüket egy boltban sem ismerik. Természetesen tudom, hogy ettől még illegálisnak találtatik az így birtokomba került anyag, és szégyenlem is magam, és ha lenne egy becsületkassza, szívesen fizetnék bele. De nincs. Csak a fenyegetések és az idióta ötletek vannak. Megjelentek ugyan most olyan legális fizetős letöltő helyek, ahol lehet találni sok mindent, csakhogy ezekkel minimum két problémám van. Egyfelől rengeteg ismeretlen előadó van, akinek a zenéjéért sem így, cd-n meg végképp nem kívánok láttatlanban (hallatlanban) fizetni, és az a fajta böngészős-válogatós turkászás, amit véghez szoktam vinni, még nem elérhető. Másfelől a felkínált anyaggal kicsit még mindig a kínálati problémában toporognak, hiszen nem tesznek mindent hozzáférhetővé. Mindezek mellett azért ezeket a lehetőségeket csak üdvözölni tudom, mert ezek a kiadók már felfogták, hogy mi a saját érdekük is, és levetették a vaskalapjukat. Többnyire. A többiek meg pusztulhatnak, ha maradnak ilyen hülyék. Azokat az előadókat, akik a zenét hivatásuknak tekintik, és magáért a zenéért űzik, nem a gazdagság reményében, szvsz nem kell félteni. Őket mindig fogják becsülni annyira a rajongóik, hogy nem lesz gondjuk.