Asszem Creative Commons License 2003.03.09 0 0 1025
Szóval az én tapasztalataim SVHS / ET témában.
A magnóm a VR1600, szerintem amolyan utolsó mohikán. 200 ropi volt az eredtei ára. Kicsit szélesebb, és magasabb, mint a rendes videok. Ránézésre van benne anyag. SZVSZ a legjobban úgy lehet kipróbálni, ha a földi sugárzású adókat nézzük. A kábelen, legyen az matávos, vagy upécés, vagy akármilyen csak szart kapunk. Már eleve az ő műholdas bejövő jelük is szar, azt még kábelre teszik, hát, abból már nem sül ki jó. Lehet, hogy Maci ezért nem látott különbséget, hiszen a szart, hiába veszed fel jobb technikával, még szar marad.
Tehát nekem az RTLklub jön tökéletesen földi antennával, azon tesztelgettem. A sima VHS üzemmód olyan, mint egy jobb hagyományos video. Rögtön meg lehet ismerni az eredeti adást a felvételtől. Az SVHS SP-ben gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az on-line adástól. Csak ha az ember direkt figyeli a dropoutokat, vagy a nagyon éles szíkontrasztokat közelről derülhet ki szakavatott szemeknek. Kedvenc tesztemet minden lakomba látogatóval elvégzem. Szól a zene, (hogy ne lehessen hallani a mechanika zaját) és bekapcsolok mondjuk egy felvett reklámot. Eddig senkinek nem tűnt fel, hogy video. Sőt a kábelen nevelkedett generáció még meg is jegyezte, hogy nálad ilyen jó az adás? LP-ben sem sokkal rosszabb a helyzet. EP-ben még mindig jobb, ha bár csak hajszálnyit, mint a sima VHS. Az ET csak min 1000 Ft-os kazettánál működik, de akkor is sokkal rosszabb, mint az SVHS LP-ben. Tehát 1000 Ft-ért 3 óra, vagy 2600-ért 6 óra, de jóval jobb minőségben, komplett felvett teletexttel. Számomra nem kérdés, hogy melyik éri meg jobban ár-minőség arányában.
Aztán lehet, hogy az enyémben nem az igazi az ET.
Elvileg minden kazettán, mielőtt felvenne tesztelget egy sort, megnézi az előmágnesezés optimális szintjét, hogy kihozza a kaziból a maximumot, a nékül, hogy túlvezérelné a szalagot.
Ennek ellenére a gyengébb szalagokon az ET rosszabb, mint ha sima VHS-ben rögzítenék rá.
Na mindegy, én maradok az SVHS-nél az ET meg csak egy felirat lett nálam a gépen.