Kedves LAJKA ! :)
Utánnanéztem a féreglyuk kérdésnek és találtam egy sajnos halott topicot ezzel kapcsolatban.
Elkezdtem olvasni és sok sok élményem keletkezett ezzel kapcsolatban .. :)
Pl. ...
Nagyon tetszett amit a nevedről írtál !
" 2001-05-07 12:55:29 (264)
Kovács Attila János
Fizikus vagyok, már volt néhány megszólalásom a topicban barátom és évfolyamtársam, F.Nóra révén. Ezentúl saját regisztrációm is lesz.
Off
A névválasztásról: Lajka az első földi élőlény volt az űrben, az első űrhajós, ahogy biztos mindenki tudja. Talán emlékeztek a híres fényképre, kedves arcára, ahogy a szkafanderből kikandikál az indulás előtt. Azt talán már nem mindenki tudja, hogy az útját szándékosan úgy tervezték, hogy a szputnyik ne térjen vissza. Azért választottam ezt a nickname-t, hogy ezzel is tiltakozzak az állatokkal való kísérletezés minden formája ellen.
A Föld körül keringve a műszerek mérték és továbbították Lajka szervezetének adatait, így az út előkészítette a későbbi, emberes űrutazásokat. Néhány nap múlva a küldetés letelt, a műszerek leálltak, az űrhajó lassan sodródott lejjebb, és a légkörben elégett. Később voltak olyan közlések, miszerint már előbb méreginjekciókkal megölték Lajkát, de a közvélemény nem hisz ennek, utólagos magyarázgatásnak tartja.
Lajka a szputnyik egyik konstruktőrének kutyája volt, testvéreivel együtt. Ott nőtt fel az űrbázishoz közel. Azért választották éppen őt társai közül, mert kivételesen nyugodt és okos volt. Nyugodtan végigcsinált minden macerát, ami a szimulációkkal, kiképzéssel együtt járt, a forgó gyorsulásos kamrát, súlytalanságot, nem tépte ki a bele vezetett műszerek érzékelőit, stb. Bízott a vele foglalkozókban, hogy van értelme, és végül úgyis vége lesz a furcsa eseményeknek, kiszabadítják, megsimogatják és mehet vissza a többiekhez.
Biztos vagyok benne, hogy a Föld körül keringve, mindvégig bízott ebben és szerette gazdáit és az embereket.
Kovács Attila János "