Sárkány, te csak önmagadhoz állsz közel, bárkibe belemarsz, csak hogy vitatkozhass. Nem is akarod észrevenni, hogy a világ nem fekete-fehér, hanem színes. Éppen ezt akartam érzékelteni, tehát az árnyalt megítélést. Tehát Amerika, pontosabban az USA rengeteg értéket teremtett, gazdaságban, tudományban, kultúrában egyaránt, Ezt senki sem vonhatja kétségbe.Mivel azonban a Világ talán legerősebb állama lett, fellépett vezetői és véleményformáló elitje soraiban az a meggyőződés, hogy minden területen és minden nép számára nekik kell megadni a mintát, a mércét. A globalizáció is a kezükre játszott ebben, de ez a folyamat egyúttal fokozta az életforma és egyéb minták exportja iránti ellenszenvet is a világ nagyon nagy részén. Talán a túlnyomó részén.Az a fajta liberális hegemónia, amely legújabban pl a "politically correct" és az abszurd feminizmus terrorjában is megnyilvánul, már minden józan mértéke túlment.
Az egyéni érvényesülés, a személyiségi jogok abszolút favorizálása(bűnözők jogai az áldozatok jogainak rovására, "gyermek és diákjogok" a tanárok és az oktatás rovására stb)már régebben elkezdték megbontani a társadalom egészséges szöveteit. Ez a káros hatás egyre fokozódik az amerikai tömegkultúra, a Világháló , a TV (bigbraderes) világméretű nyomulása révén. Összefoglalva, bármlyen meghökkentőnek tűnik, az a véleményem, hogy az amerikai típusú liberalizmus intézményesülése az emberi civilizációt magát veszélyezteti, a közösségek, a társadalmak rombolása oly mértékűvé válhat, hogy a Káosz legyőzheti a Rendet. Rend alatt nyilván nem a tekintélyuralmi rendszereket értem,hanem a
" Szabadság, Te szülj nekem rendet" jellegű, egészséges társadalmakat, amelyeket számomra minden fertőzöttségük dacára még leginkább a nyugateurópai országok,Svájc, Anglia, Fr.o, N.o.stb képviselnek.