Kedves Mindenki!
Ha valaki tud valamilyen információt adni a köztisztviselői lakáshitellel kapcsolatban az általam feltett kérdések bármelyikére, akkor kérem, hogy segítsen nekem. Ilyen hitel igénylés előtt állunk, és még nincs sok tapasztalatunk, csak kérdéseink.
Nekem az édesanyám Köztisztviselő. Ő igényelné a hitelt, tulajdonképpen nekem, és a páromnak. Mi pedig fizetnénk a havi törlesztő részleteket.
Nos: Amikre az OTP-ben nem kaptam választ:
1.) Minek után állítólag a bankhoz benyújtandó hiteligénylés előtt meg kell kötni az ingatlanra szóló adásvételi szerződést, félünk, hogy
esetleg nem kapja meg az édesanyám a hitelt, elveszik a kb: 200.000 forintunk, amit az OTP felé fizetünk be. Valamint elveszhet a lakásra
letett foglaló, vagy előleg. A kérdésem az volna, hogy milyen esetekben tagadhatja meg a hitelt nyújtó intézmény a hitel megítélését. Körülbelül milyen szabályok alapján dönt a hitelt
megítélő bizottság? Gondolom ez bankonként más, de csak vannak valamilyen általánosan vizsgált alapelvek.
2.) A hitel igénylése szempontjából számít-e, hogy az édesanyám nevén felvett kölcsön van? Kb.: 200.000
3.) A hitelbírálatnál figyelembe veszik-e az édesanyám korát, letöltött munkaidejét, havi fizetését?
4.) Mik azok az összegek, amiket a bank a havi meghatározott törlesztő részlet mellett kötelezően megítélhet?
5.) Amennyiben valaki nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek x ideig, vagy később sem tud fizetni, mik a szankciók.
6.) Létezik-e erről a kölcsönről valamilyenfajta törvényi szabályozás, és ha igen, akkor ez hol található meg?
7.) Úgy hallottam, ezt a hitelrendszert a közeljövőben változtatni tervezik, abban, hogy a hitel igénylő nevén ne lehessen bejegyezve
ingatlan tulajdonjog. Vagy soha nem is lehetett bejegyezve...?...
Ez mikorra várható kb? Érdemes sietnünk?
8.) Az OTP megadott ingatlan becslési díjat: kb: 30.000 Ft közjegyzői hitel díjat: kb: 87.000 Ft, ingatlan biztosítási díjat kb: 2000 Ft.
Köteles ezt az igénylő elfogadni, vagy esetleg kérhet máshonnan is árajánlatot, és szolgáltatást?
9.) Milyen szociális/önkormányzati támogatásokat lehet igényelni esetleg?
10.) Mennyiben emelkedhetnek a havi törlesztő-részletek? Állítólag az OTP garantálja 5 évig a 4.5-6%-ot, utána emelhetik akár 40% is?
11.) Foglalkoznak-e a köztisztviselői hitel nyújtásával más pénzintézetek az OTP-n kívül?
-A már megvásárolt lakásra, hogyan jegyezhető be a tulajdonosi, haszonélvezeti jog? Lehet-e édesanyám 100%-ban tulajdonos,
és én a párommal 50-50%-ban haszonélvező? Vagy Édesanyám 50%-ban tulajdonos, és a párom is 50%-ban tulajdonos.
14.) Kb: Mennyibe kerül egy 8 millió Ft-os ingatlan más névre átíratása?
Előre is köszi a segítségeket.
--
Köszi: Zoli