Passenger Creative Commons License 2003.02.25 0 0 170
Jó reggelt mindenkinek!
Az eurozóna ügyeibe én nem folynék bele, de szeretném hangsúlyozni, hogy amit lentebb írtam, az a lakossági (!) hitelkamatokra vonatkozott és nem úgy "általában" a kamatlábakra (,hogy tudjuk miről beszélünk, mert ilyen "általában vett" kontextusban az egész probléma nem is értelmezhető). A vállalati hitelezésben szinte mindig valamilyen irányadó kamatlábhoz kötik a hitel kamatlábát (prime rate + x%). Ez lehet a jegybanki alapkabat, vagy akár az adott bank saját irányadó kamatlába. Az eurozónában a jegybanki alapkamat jelenleg 2.75%, nálunk 6.5%. Erre jön rá az igénylő kockázati besorolása szerinti kockázati felár. És ezek vállalati (!) ügyfelek. Szerintem olyan ország a világon nincs, ahol a támogatások nélküli lakossági hitelkamatok alacsonyabbak lennének a vállalati hitelkamatoknál.
(Ha valakit érdekel a jelenlegi lakossági hitelezés az eurozónában:
www.ecb.int, és keressen rá a "retail interest rate statistics" szövegre. Elég megyőző grafikonok vannak a lakáshitelezésre vonatkozólag is... )
A kamatperiódus valószínűleg megváltoztatható, de csak akkor éri meg változtatni, ha arra számítasz, hogy a kamatok csökkenni fognak. Ennek nyilván ára van. Az például elég szembetűnő, hogy az egy éves kamatperiódus ilduló kamatlába alapból magasabb az 5 évesnél. (A banknak nyilvánvalóan többet ér (biztonságosabb), ha hosszabb időre kötelezed el magad, így a kamatlábad alacsonyabb.)
Elnézést, ha hosszú voltam. :)