Herbie,
FIATal:
Mivel Júliusban bővül kis családom 3 fős-re és mivel a szüleimnek is kombi volt, én nagyon erős (bigott?) kombi hívő vagyok ha családi autóról van szó. Amíg egyedül, aztán ketten voltam(unk), a párommal addig a 3 ajtós Corsa teljesen elég volt, de gyerekkel (sőt remélem gyerekekkel) már egy nagy csomagterű (~500liter) kocsit szeretnék, ahol nem kell 20percig optimalizálni a helykihasználást és 3x átrendezni a bepakolt cuccokat mire le tudom csukni a csomagtartót. :-)
A Cordoba nagyon tetszik és a "raktere" is tekintélyes, de mivel sedan, így itt is muszály a csomag optimalizálás. Stilo-ból az új Multiwagon (vagy vmi ilyesmi) tetszik, de ár/felszereltségről nem tudok még semmit.
Az Astra Caravan Viva+-nak az 1.6-os motorral ~3.3-as a listaára. Ezt én a kamarai kedvezménnyel 3.0-ért kapnám meg. Ezért a pénzért kapnék egy 138nm@2600 -as alulról jól húzó motort, 2 lufit előre, távirányítós kp-i zárat meg egy klímát.
Nekem ez extrák terén bőven elég, a motor nagyon szimpatikus, mert alulról húz mint a jó öreg c16nz, c16se 8v-s Opel motorok. Az 1.2-es Ecotec 4000-nél adja le a max nyomatékát és ezt nem szoktam meg idestova 2 év használat után sem. Tipikus eset amikor egyenrangú kereszteződésbe becsorgok, látom, hogy még át tudnék menni, de kettesben már harmatgyenge a motor, 1-ben meg ránt ha visza kell rakni... :-(
Autópályán pedig szinte sajnálom, amikor 140-nél (amit egyébként lazán bír) 4500-at pörög!
Szóval nekem 3-ért(kedvezménnyel) megéri az Astra Caravan Viva, és egyenőre nem látok jobb alternatívát. A Fabia Kombi is tetszik, de mivel 6-8 évre szeretném az autót és 3 HapZi utód van ezidőre betervezve, így az Astra Caravan plussz méretei (480li a Fabia 426li, tengelytáv, magasság,stb) valszeg jól jönnek majd a folyamatos családbővítési projekthez... :-)
Ha már Skoda-ról van szó, akkor egy Octavia is nagyon jó lenne, mert a csomagtartó 528 literes, sedan-os kinézetű, de 5 ajtósként felnyílik a hátsó üveg is, így könnyen pakolható. Az Octavia kombi 548literes csomagtere meg egyenesen hihetetlenül nagy. Az Octavia listaárak viszont jó magasak, ahhoz képest, hogy a WV konszern igazi népautói hivatottak lenni... :-(
A Corolla Wagon-t is néztem, de a csomagtere sajnos igen pici, kombi létére, pedig a Toyota az egyik kedvenc márkám Opel tulajdonos létemre.
A Focus Turnier 3.2-től kezdődik, 520 literrel jó nagy a csomagtere is, de az 1.4-es alapmotor nekem nem elég, az 1.6 pedig már drága.
A francia autókat nekem nem szimpatikusak, akármilyen jó felszereltség/ár paraméterekkel meg egyébként pöpec hdi motorokal lehet kapni őket.
Ízlések és pofonok... :-)
Mindenesetre kíváncsi vagyok milyen lesz a Viva az 1.2-es motorral! Írd majd meg.