sssey Creative Commons License 2003.02.19 0 0 1286
Üdv Mindenkinek!

Tovább bővítettem a régi vasúti térképek gyűjteményemet.

Van egy 1961-es, mely még a nagy vonalbezárások előtti állapotokat tükrözi. Sajnos a GV-k nincsenek rajta. Ezen a legtöbb olyan vonal rajta van, melyet korábban számozás alapján kerestem.
A következő egy 1944-es, mely az akkori Magyarországot vonalait mutatja. A leírás szerint csak a rövidebb szárnyvonalak, körvasútak nincsenek rajta. Ez még a régi számozást tartalmazza.
Van egy 1911-es, mely csak a nagyvárosokat tartalmazza és számozás sincs, de szerintem jól beazonosíthatóak a vonalak.
Van egy 1870-es, mely nem túl sűrű, de szépen látszik a mai törzshálózat nagy része. Érdekessége, hogy még a Pozsony Nagyszombat közötti lóvasutat is tartalmazza.
A gyűjtemény legszebb darabja az "Átnézeti térkép a magyar közlekedési ügy rendezésérüli javaslathoz" címet viseli. 1850 előtti, mivel a mai Magyarország alapján csak a Budapest-Vác és a Budapest Szolnok vonal van rajta készként feltüntetve, és az akkor tervezett vasútvonalak. A szépséghibája, hogy a jelölések és a magyarázatuk egy része lemaradt, de ezt én feltüntettem rajta.
Végezetül egy régi budapesti vasúti összeköttetések térkép, mely fedi a mai rendszert, de pl még a csepeli hév a ráckeveihez csatlakozik.

Jó szemezgetést!

(Megjegyzem mégegyszer, hogy az 1961-es nagyjából a mai számozásnak felel meg, míg a 1944-es teljesen eltér a jelenlegitől.)

sssey