bogyó Creative Commons License 1999.04.11 0 0 370
Kedves Kovibali, ne haragudjál, ha személyeskedek, de muszály. Próbálom "nem-ostobán" csinálni.

Szóval. Miért félsz te Tarantinótól? Iszonyatos energiákkal pocskondiázod, veszélyesnek minősíted, dobálózol mássággal, droggal. Még "tarantinós" jelenetet is rögtönzöl, amiből újra kiderül, hogy tényleg nem tud minden jöttment olyan forgatókönyvet írni, mint QT, más kezében iszonyatos giccs és fos lesz a témakörből.

Nézzük először is QT-t, mint forgatókönyvírót. Van Umberto Econak egy tanulmánya, amelyben azt taglalja, hogy a jó író a könyve elején felkészíti az olvasót a könyve befogadására, megalkotja az "ideális olvasót". QT az abszurd agresszivitással is ezt célozza meg. A Született gyilkosokban is egy szappanoperával kezd, amely kinövi a kereteit, és átmegy vérengzésbe. Egyértelmű: ez nem a valóság.

A Tiszta románc, az Alkonyattol prikadatig egyértelmű stílusbravúr és paródia, szorakoztató és közönségfilm. Szerintem nem túl jó filmek, bár a Tiszta románcban van egykét jó jelenet (Brad Pitt a mackósmézes flakonból szív, kiderül, hogy mér sötét szicíliaiak bőre...).

Szerintem QT az abszurditással eleve kiszűri azokat a nézőket, akik csak a lazasággal eladott brutalitásra fogékonyak. Megteremti a saját ideális nézőit. Nem hiszem, hogy QT a brutalitás mellett teszi le a voksot. Az se igaz, hogy ellenzi. Egyszerűen magyarázat nélkül hagyja, és ettől kap egy plusz értelmet, ettől (is) lesz művészet az, amit csinál.

Szerintem QT filmjeiben (és a filmekben úgy általában...) nem érdemes a szöveggel leírható, megfogalmazható mondanivalót keresni. Az nem művészet. Az igazán jó alkotás nem magyaráz és többet mond el, mint amit megfogalmaz.

QT nem mond ítéletet az agresszió fölött, hanem elgondolkodtat és szórakoztat. Karcossága mindnképpen üdítő az abszolút jólfésültség halivudjában (ez egy szép mondat volt...).

Mint filmrendező, QT kevésbé jelentős (szerintem), de nem rossz, és mindenképpen egyéni. Mint színész bűnrossz, de belefér...

Szerintem kicsit túldimenzionáltad QT-t. Az nem QT hibája, hogy nincs hiteles és egységes világkép, amit az emberek követhetnének, viszont nem hiszem, hogy bűn lenne utat keresni benne.

bogyó

Előzmény: kovibali (363)