Muster Mark
2003.02.10
|
|
0 0
283
|
Ha a Vénusz légköre oxigénből állna, akkor az 70 atmoszférás lenne. 70 atmoszférás tiszta oxigénben viszont lényegében minden, lényegében azonnal lángra kap. Még te is. Mit lángra? Felrobban :)
A 70 atm-es oxigén pedig szerintem épp oly csúnyán üvegházhat, mint nálunk a 0.03atm széndioxid. Tehát sok javulást szerintem nem okozna.
Ha azonban Karakutty megoldaná nekünk, hogy csak 1 atm-es legyen ezaz oxigén légkör, akkor már csak annyi problémával kéne szembenézni, hogy a Vénusz nem 150, hanem csak 100millió km-re van a Naptól. Mivel kb 2/3-szor közelebb van, ezért 9/4-szer kap nagyobb felületegységre eső teljesítményt. Hőleadása viszont abszolút hőmérsékletének negyedik hatványával nő, ezért abszolút hőmérséklete csak kb 1.22-szere lesz a Földinek, ami a földi kb. 280 K-es hőmérséklet mellett kb. 50 fok hőmérséklet-különbség. Azaz kb +60 C-os átlaghőmérsékletet saccolnék akkor, ha a Vénusz is olyan jó gyorsan forogna, mint a Föld. De sajnos nem forog ilyen jó gyorsan, hanem a keringési ideje alig hosszabb a forgási idejénél. Magyarán lényegében ugyanazt az oldalát mutatja mindig a Nap felé. A Holdhoz vagy a Merkurhoz hasonló nagy hőmérséklet-különbségek mindössze azért nincsenek arrafelé, mert a jelenlegi 100 atm-es széndioxidlégkör viharai kiegyenlítik a különbségeket. Ezt azért szerintem az 1 atm-es oxigénlégkör is megcsinálná, csak gyengébben. Hogy mennyivel gyengébben, arról viszont gőzöm sincs. :) |
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (282)
|
|