"Tesó, nem vagyok szélsőbalos, én se nácizlak le Téged, már bocsánat."
Nehéz is lenne. De mostmár legalább tudom, hogy minek NEM tartod Magad.
"Azért mindent ebben a topikban se lehet, legalábbis szerintem itt is működhet a jóízlés."
Én a helyetekben a jóízlés emlegetésével azért óvatosabban bánnék.
"Az "orosz betörés"-ről: gondolod, hogy a szovjeteknek nagy álma vágyálma volt Afganisztán annektálása?"
Nem.
"Az egy olyan ország, amelynek alig van természeti kincse."
Óriásit tévedsz. (Már megint a földrajz órák!) Geológusok szerint az ország térképe egy kész Mengyelejev táblázat. Állítólag ásványkincsekben rendkívül gazdag, szinte minden fontos és értékes elem megtalálható (persze nem olajról van szó). A kitermelhetőség már más kérdés. (Keress rá, ugyanott.)
"Az 1970-es években kommunista színezetű kormány került hatalomra, amely behívta a szovjeteket, akiknek kapóra jött, hogy növelhetik a befolyásukat az iszlám térségben."
Egyetértünk.
"Na és ha nem a Vörös Hadsereg vonult be, akkor milyen oroszok? Csapajev kapitány és emberei? Vagy az amúri partizánok? Ne ferdíts!"
Előzőleg arra utaltál, hogy a Vörös Hadsereget nem lehet csak úgy kiverni bárhonnan. Természetesen nem. Afganisztánba csak néhány nagyobb egységet vezényeltek - mint ahogy csecsenföldre is nemrég - és én arra utaltam, hogy nem tennék egyenlőség jelet közéjük és "a Vörös hadsereg" közé. Így már gondolom érthetőbb és elfogadhatóbb.
"Kuvait az ENSz tagállama, független ország. Ennek ellenére nyugodtan megszállhatta Irak?"
Nem volt szép dolog.
"Mind a mai napig több ezer kuvaiti sorsa ismeretlen."
Bizonyára. És több millió vietnámié is.
"Egyébként csak a színesség végett: az 1980-as években Irán ellenében az Egyesült Államok Irakot, valamint Szaddam Husszeint támogatta és fegyverezte föl. Sőt a Szovjetunió is. Semmi sem fekete-fehér."
Egyetértünk. Sosem próbáltam jókra-gonoszakra osztani a világot, itt ezen a topikon is pont azért vitatkozunk, hogy árnyaljunk kissé egymás világképén. Nem is gondolod, hány esetben pont én szoktam védeni az oroszokat, de afganisztánnal kapcsolatban sohasem tennék ilyet.
Pokrócz