Pokrócz Creative Commons License 2003.02.04 0 0 191
"Ne haragudj, Pokrócz, nem személyes bántásból mondom, de szerintem egy csomó dologról félinformációid vannak (lásd a tálib harcosok hősi fölkelését a bolsevik tankok ellen), és ezeket megkavarva némi demagógiával folyamatosan tévedésbe esel."

Én azt hittem figyeled a világot, bár akkor még fiatal voltál. Rakjuk sorba a dolgokat.
1. Az oroszok betörnek afganisztánba.
2. Föléled/kialakul/létrejön a törzsi ellenállás.
3. Iszlám fanatikusok is bekapcsolódnak a harcokba mindenféle országokból. Többek között amerikai kiképzéssel és fegyverzettel egy Bin Laden nevű fickó és kollégái.
4. Közös erővel kiszorítják az oroszokat és eltángálják a helyi oroszbarát erőket.
5. A fegyverropogásba beleszerető törzsi vezérek nem bírják abbahagyni a dolgot, és ahelyett, hogy mindenki hazamenne kapálni, mindenki fosztogat és hízlalja saját kiskirályságát.
6. Fentebb említett vallási fanatikusok ezt a helyzetet komoly ziccerként fogják fel, ezért kihasználva a lehetőséget lenyomják az egymás torkával - és az ezen a vidéken teljesen normális foglalatosságnak tekintett fosztogatással - elfoglalt hadurakat, majd létrehozzák az általunk ismert legvéresebb iszlám rendszert.
7. Ennek a köznép először örül, majd látva az egyre több erőszakot és marhaságot, már nem annyira örül.
8. Amerikának szüksége van egy kőolajvezetékre a Kaszpi-térség és az Indiai-óceán között, de a táliboknak nincsen szüksége eléggé a pénzre, tudnillik a kábítószeripar elég magas profitrátával működik.
9. Amerika összeköti a kellemeset a hasznossal, és megpróbál leszámolni a közellenségnek kikiáltott már említett szakállas bácsival - ehhez egy egész országot kell végigbombázni teljesen feleslegesen - és közben az ország vezetését is megpróbálja (finoman szólva) "amerikabarátra" cserélni.
10. Megtörténik Afganisztán megszállása.
11. Dől a kóla, épül a nyugati civilizáció minden vívmánya, az ásványkincsekért cserébe épülhet a fogyasztói társadalom, na meg persze az a fránya olajvezeték is.

Így néz ki a sztori - elismerem - kicsit egyszerűsítve és sarkítva. A nagyközönség általában csak a 9. és 10. pontot ismeri a 11. pedig természetesen még a jövő.

"Ez nem egy sakktábla, ahol csak fekete és fehér van. Érdekek feszülnek egymásnak, igen, de ez a háború most nem az olajért folyik. Elsődlegesen nem azért. (Amerikához sokkal közelebb van Venezuela, ráadásul ott polgárháborús zűrök vannak, sokkal egyszerűbb volna lerohanni.)"

Vagy naív vagy, vagy rossz volt a földrajz tanárod és nem ismered a két ország olajtartaléka közötti különbséget. Sokszoros a különbség, ennek érdemes utánanézni.

"Szaúd-Arábia, Kuvait, az Emírségek az Egyesült Államok szövetségesei."

A szövetségesem ugye az, akit megfelelő eszközökkel megzsarolok és kikényszerítem belőle, hogy legalább a térségben való jelenlétemet tűrje el csukott szemmel, minden utálata ellenére.

Szaúd-Arábia, Kuvait, Emírségek mint az Egyesült Államok szövetségesei. Nagyon jópofán hangzik.

Előzmény: Törölt nick (183)