Bemásolok ide egy másik fórumon tett hozzászólást, hiszen itt most az érdekeink nagyon közösek.
"Sziasztok!
Azon érdi és diósdi neteseket keresem, akik még híjján vannak az állandó szélessávnak. A Tétény Net (www.tetenynet.hu) szívesen továbbmegy Érd felé is. Ehhez kell a helyiek segítsége is. Meg kell találnunk az ideális átjátszót. Kérem akit érdekel a téma keressen meg e-mailben: slapic@teteny.hu."
A helyzet a következő:
Érden gyakorlatilag semmit nem tudni arról, mikor merre fejleszt a matáv, lesz-e valahol kábelnet bővítés belátható időn belül, és átadják-e valah a tavaly november elejére igért telefonközpontokban az ADSL-t. A Slapic nickű srác a Tétény Netben általam nem pontosan ismert módon, de erősen közvetlenül érdekelt. Szaktudásáról csak annyit, hogy évekkel ezelőtt meglehetősen nagy segítséget nyújtottak nekem a CHIP újságba írt cikkei Linux ügyekben. Vagyis a környékbeli eddigi mikrós lehetőségek közül a Tétény Net tünik számomra a legjobbnak, pontosabban ők az eddigi egyetlen, akikről el tudom hinni, hogy valóban jól használható szolgáltatást nyújtanának itt is.
A mikrós szolgáltatás náluk olcsóbb, és feltöltés irányban lényegesen gyorsabb is (letöltés ugyanaz, mint az olcsóbbik ADSL-nél), mint az axeleros ADSL, sőt, azt hiszem, bármelyik ADSL-en szolgáltató céggel felveszik a versenyt az áraik. Különösen versenyképesek persze ott, ahol ADSL várhatóan még sokáig nem lesz (a telefonközponttól nagyobb távolságokra). A mikrós net megbízhatósága lényegében nem rosszabb, mint a vezetékes eléréseké, ha jól van kiépítve, csak a nagyon rendkívül körülmények zavarhatják meg.
A Tétény Net, mint nevük is mutatja, jelenleg Nagytétényben rendelkezik egy központi antennával. Én pedig Érd közepén (Radnai u. felső vége) egy kiemelkedő ponton lévő telekkel (házzal). (Annyira magasan vagyok, hogy a Holdat is ülve nyalom ( :o)) ), de a Széchenyi hegyi tévéantenna kb. felét látom még a házam ajtajából is, az Anna hegy fölött átnézve.) Érd háztetőinek túlnyomó részét látom, vagyis mikrós szolgáltatásra kifejezetten jó esélyt lenne tőlünk. A gond csak az, hogy idáig még el kellene jutnia a jelnek, ugyanis épp Tétény felé van egy csúnya takarás, a Kutyavári út környékén lévő dombvonulat. Vagyis ha találnánk olyat, akinek azon a gerincen van telke és háza, és szívesen netezne ő is mikrohullámon, valamint meg lehetne vele egyezni egy átjátszó létesítésében (amely feltételei közül talán a leglényegesebb az átjátszó energiaellátása és a megfelelő védelem az időjárás és egyéb kártevők ellen pár elektronikának), akkor Érden gyönyörűen meg lehetne oldani a mikrós net elérést (én ugyanis úgy néz ki, bennelennék egy másik átjátszó létesítésében, ahonnan melesleg akár Tárnokra is közvetlenül lehetne sugározni). A Tétény Net szerint 30-40 előfizetőnél már megérheti nekik a terjeszkedés.
Kérem tehát, akinek van lehetősége, segítsen!