"(Annak idején a magyar földesúr is elnyomta a tót meg a román jobbágyot.) Ez nem az egyes államok hibája, ez az emberi természetből adódik. A történelem nem ismer békés, nem extenzív nagyhatalmat."
A magyarok a kalandozások és a honfoglalás korában valóban hódítóként viselkedtek. megkapták érte a magukét. Aztán országot alapítottak, véglegesítették határaikat, és szükség esetén védték területüket. De ezt semmi esetre sem lehet extenzív hatalomnak hívni. Etnikai elnyomás persze volt rendesen.
"23 ember önmagában nincs birtokában olyan anyagi és logisztikai eszközöknek, hogy valakit méregdrága pilótaiskolába küldjön, járatokat és stratégiát egyeztessen, kipróbálja, milyen fegyvereket lehet egy gépre fölcsempészni, és egyáltalán, kiválassza a résztvevőket anélkül, hogy bárki is elkotyogna valamit. Gondolod, hogy spontán létrejött egy 23 fős öngyilkos terrorcsoport? Nem, emögött sokkal több ember, egy szervezet áll. Őket kiválasztották. A spontán szerveződésben mindig ott a hiba, hogy valakinek nem tetszik valami és elkotyogja a dolgot."
Szerintem lebecsülöd az embereket, főként az elszánt embereket.
"Miért gyűlölöd ennyire az Egyesült Államokat?"
Nem gyűlölöm.
"Lehet, hogy többet kaptál tőle, mint hinnéd."
Nagyon is becsülöm amit kaptam tőle.
"Félre ne értsd, nem vagyok fanatikus Amerika-barát, de ha választanom kell köztük és egy totalitárius rendszer között, nem kétséges, melyiket választanám."
Ha éltél volna náluk (amerikában), akkor a demokráciaképed kicsit másképpen nézne ki. Ezt majd egyszer bővebben kifejtem.
Pokrócz