"A kultúra megsemmisitésére tett célzást nem egészen értem. Az afganisztáni pre-iszlám kultúrát ki is igyekezett eltörölni a föld szinéről? beleértve a buddhista óriásszobrok felrobbantását, az ország gyakorlatilag összes műemlékének lerombolását, a nemzeti múzeum széthordását, fegyverekre cserélését?"
Távol áll tőlem, hogy a tálibok mellett érveljek. A szobrokat és is nagyon sajnálom, sajnos túl gyorsak és túl precízek akartak lenni a tálib harcosok.
De. Egyrészt kiverték az orosz gyarmatosítókat, másrészt bár sok vér árán, de egyfajta rendet bevezettek saját országukban. A hangsúly azon van, hogy SAJÁT ORSZÁGUKBAN. Az afgánok fanatizmusa 2000 évvel ezelőtt is ismert volt, ha tetszik, ha nem, ezt kultúrájuk részének kell tekinteni.
Mint ahogy az iraki rezsimet sem kell szeretni, de amíg nyugton van, addig tiszteletben tartani. Itthon fröcsögünk a másságről, de lelőjük aki tényleg más (vallású, kultúrájú, stb.)?
A világpolitika működésével mindenki tisztában van, de miért kell ehhez mindig asszisztálnunk? (Egyetértek Fabio, el kellene már végre döntenünk, hogy az európai vagy az amerikai únióhoz szeretnénk csatlakozni.) A legnagyobb amerikai olajvállalatok már felosztották egymás között az iraki olajvagyont. Egy szuverén ország területét!!! A vallási erőszakot terrorzmusnak hívjuk, az üzleti célút pedig érdekérvényesítésnek?
Úgy általában a Közel-Kelet:
Ugyebár ide vezet amikor a gyarmatosítók - itt például az angolok - térképen vonalzóval húzzák meg az országhatárokat. Nem lesz nyugalom míg az országhatárok vissza nem térnek az etnikai határokhoz. Kuvait lerohanásakor természetesen az én igazságérzetem is berzenkedett. Aztán vettem a fáradságot és egy térképet és utánanéztem, hogy mi is az a Kuvait. Javaslom mindenkinek, tegye meg ugyanezt.
Pokrócz